Σε νέα δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παρέπεμψε τον τέως Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, αυτή την φορά για την υπόθεση των ειδικών εντολών πληρωμής δαπανών στον κεντρικό δήμο, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.
Για την ίδια υπόθεση, η οποία άρχισε να ερευνάται με εντολή της γενικής διεύθυνσης Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών και αφορά την έκδοση ειδικών εντολών πληρωμής, ύψους 890.000 ευρώ, το διάστημα 1998-2004, το δικαστικό συμβούλιο «στέλνει» στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου έξι ακόμη πρόσωπα.
Πρόκειται για έναν πρώην Αντιδήμαρχο και πέντε στελέχη οικονομικών υπηρεσιών του δήμου (προϊστάμενοι της Ταμειακής Υπηρεσίας και του Τμήματος Εξόδων, διαχειριστές Πληρωμών και Ειδικών Ταμείων).
Υιοθετώντας την πρόταση του αντεισαγγελέα εφετών, οι εφέτες δέχονται ότι πολλές δαπάνες του δήμου πληρώνονταν με ειδικές εντολές που υπογράφονταν χωρίς να ενταλματοποιούνται άμεσα.
Ο τέως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που αποφυλακίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απιστία. Απολογούμενος σε ειδικό ανακριτή διαφθοράς για την υπόθεση των ειδικών εντολών φέρεται ότι αρνήθηκε το αδίκημα, υποστηρίζοντας ότι τη διαχειριστική ευθύνη είχαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όχι ο ίδιος.
Στο μεταξύ, για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να δικαστεί στον Άρειο Πάγο, η αίτηση αναίρεσης που έχει ασκήσει ο Β. Παπαγεωργόπουλος, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για την υπεξαίρεση «μαμούθ». Η δίκη πάντως, πιθανότατα να αναβληθεί λόγω της αποχής των δικηγόρων.
Την ίδια ώρα, άλλα δύο δικαστήρια εκκρεμούν σε βάρος του κ. Παπαγεωργόπουλου, συνδεόμενα με τη θητεία του στο δημαρχιακό θώκο της πόλης. Το πρώτο αφορά τη λεγόμενη «παγία προκαταβολή» και μετά από αλλεπάλληλες αναβολές έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί μέσα στον Μάρτιο, ενώ το δεύτερο δικαστήριο πήρε αναβολή για τον ερχόμενο Ιούνιο, και αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) – πράξη που συνδέεται με την υπόθεση της υπεξαίρεσης.