Εκτός του σχεδιασμού η σημερινή μεγάλη άφιξη στον Πειραιά

“Η σημερινή μέρα είναι δύσκολη και για το λιμάνι του Πειραιά ιδιαίτερα, αλλά νομίζω ότι η εβδομάδα που ξεκινά θα οδηγήσει σε εξομάλυνση”, εκτίμησε ο Υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι η άφιξη το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά ενός πλοίου με 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες “ήταν κάτι που ξέφυγε από τον σχεδιασμό” για ανάσχεση των ροών από τα νησιά και το απέδωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, σε “κακή συνεννόηση μεταξύ της εταιρίας και των πρακτορείων”.

“Ελπίζω ότι δεν θα ξανασυμβεί”, σημείωσε ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε ότι “σήμερα δεν αναμένονται νέες αφίξεις σημαντικές και το ίδιο και μέχρι αύριο το μεσημέρι”. Παράλληλα υποστήριξε ότι θα υπάρξει από εδώ και πέρα επιβράδυνση των ροών και επισήμανε ότι τα νησιά δεν έχουν πιεστεί πάρα πολύ, επομένως υπάρχει ένα περιθώριο να μείνει εκεί για λίγες μέρες ένας αριθμός ανθρώπων.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση οργανώνεται με το σενάριο των κλειστών συνόρων, αλλά ταυτόχρονα κάνει όλες τις προσπάθειες ώστε τα σύνορα να ανοίξουν. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι αν τα σύνορα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα κλειστά, ενδεχομένως αυτό να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των προσφυγικών ροών ή την αναζήτηση άλλων δρόμων.

“Η προσφυγιά είναι σαν το νερό. Περνά από παντού. Δεν μπορείς να έχει ένα σχέδιο που ανελαστικά θα το εφαρμόζεις”, σημείωσε με νόημα ο κ. Δρίτσας. Σε ό,τι αφορά τους χώρους φιλοξενίας ο Υπουργός Ναυτιλίας διευκρίνισε ότι η καλύτερη διαχείριση μπορεί να γίνει με περισσότερους χώρους μικρότερης δυναμικότητας μέχρι 2.000, στον άξονα, από τον Πειραιά και μέχρι την Ειδομένη.

Ο κ. Δρίτσας απηύθυνε έκκληση σε όλους να συμβάλουν όσο μπορούν περισσότερο ώστε η διαχείριση να είναι η καλύτερη δυνατή για όλη την ελληνική κοινωνία, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πρόσφυγες “δεν είναι εισβολείς”.