"Βαβέλ" η ΕΕ - Ανοιγοκλείνει η Ειδομένη! (upd)

Χαρακτηριστικές του χάους, της πολυγλωσσίας και, εν τέλει, της αμηχανίας που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στο διογκούμενο προσφυγικό δράμα, είναι οι αντιδράσεις με αφορμή τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστρίας, μετά την απόφαση της τελευταίας να συγκαλέσει τη γνωστή σύνοδο με επιλεγμένες βαλκανικές χώρες, πλην της δικής μας.

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την συνέντευξη του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, στην DW, κατά την οποία επιχείρησε να υποβαθμίσει την ανάκληση της Ελληνίδας Πρέσβεως στην Αυστρία ως “υπόθεση των δύο χωρών”, η Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, “έδειξε” την Αυστρία ως υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα», τόνισε κατ’ επανάληψη η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και τόνισε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει.

Καταλόγισε δε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα, η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της απόψε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Πρέπει να συναντηθούμε στις 7 Μαρτίου για να δούμε αυτό το θέμα, διότι δεν κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ για να εγκαταλείψουμε μετά μια χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη και στην Σένγκεν και έχει πολλά προβλήματα – και θεωρώ ότι κανονικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ήδη τώρα 50.000 θέσεις στέγασης, αυτό δεν το κατάφεραν και δεν είναι καλό – αλλά αυτή τη χώρα δεν μπορούμε τώρα να την εγκαταλείψουμε (…) Ακριβώς για να μην είναι η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και κανένας να μην την βοηθά, θα συζητήσουμε την επόμενη Δευτέρα για αυτό το θέμα και όπως είπα είμαι με την Ελλάδα σε στενότατη επαφή», για να τονίσει: «Ακριβώς αυτό είναι που φοβάμαι, όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, πρέπει να ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου».

Αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα, συνέχισε η Καγκελάριος, «συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Στο μεταξύ, λίγο πριν από τις 9 το βράδυ οι αρχές της ΠΓΔΜ άνοιξαν και πάλι το σημείο διέλευσης για πρόσφυγες στο ύψος της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης – Γευγελής, ωστόσο, μόνο 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

Από τις 4 τα ξημερώματα, το σημείο διέλευσης παραμένει κλειστό, ενώ ο καταυλισμός στην Ειδομένη “βουλιάζει” από περίπου 7000 άτομα που αναμένουν εδώ και μέρες να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 6.500 πρόσφυγες που αναμένουν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, με εξαίρεση τρεις ώρες το απόγευμα του Σαββάτου όπου πέρασαν περίπου 300 πρόσφυγες, κρατούσε κλειστό εδώ και τρεις ημέρες το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, αναφέροντας ότι προβαίνει σε τέτοια περιοριστικά μέτρα επειδή η Σερβία δεν επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.