ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κραυγή αγωνίας για το προσφυγικό από πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών

Κραυγή αγωνίας για την άμεση ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης εκφράζει  ο Δημήτρης Δόλλης, σημειώνοντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα κυριαρχήσει ο φόβος, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και, εν τέλει, ακόμη και φασιστικές πολιτικές.

Ο κ. Δόλλης διατυπώνει μια σαφή και λεπτομερή πρόταση για διενέργεια Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή ή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο πρώην Υφυπουργός απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό, την οποία το PolitisOnline έχει και δημοσιεύει αποκλειστικά.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι η Διάσκεψη θα πρέπει να αποτελέσει ελληνική πρωτοβουλία, με την Ελλάδα να καθορίζει τον τόπο και την δομή της,  σε συνεργασία με τον αρμόδιο Επίτροπο της Κομισιόν.

Στόχος είναι να διεθνοποιηθεί το πρόβλημα, ώστε να αποδυναμωθεί “ο πιεστικός λόγος των ευρωπαϊκών χωρών” που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υπογραμμίζει.

Ο κ. Δόλλης έχει διατελέσει Υφυπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, καθώς και μέλος του κοινοβουλίου της Αυστραλίας την περίοδο 1988-1999.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή, παρακάτω:

“Πρόταση για την διενέργεια Διεθνούς Διάσκεψης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

του Δημήτρη Δόλλη

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Αυτή την ώρα η Ελλάδα και η Ευρώπη βιώνουν τα αποτελέσματα του περιφερειακού πολέμου (regime change) τους διωγμούς των πληθυσμών και τις απάνθρωπες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αναποτελεσματική διαχείριση της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση μας αναγκάζει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους διαχείρισης της προσφυγικής και της οικονο-μεταναστευτικής κρίσης.  Αποτυχία διαχείρισης του προσφυγικού, θα σημαίνει κυριαρχία φόβου, ξενοφοβίας, ρατσισμού και τελικώς την επικράτηση φασιστικών πολιτικών.

Η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολλών συζητήσεων με χειριστές παρόμοιων προβλημάτων απ’όλο τον κόσμο, ανθρώπους που έχουν μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση κρίσεων. Είναι αποτέλεσμα και της δικής μου εμπειρίας, τόσο στην Αυστραλία (από την μεγαλύτερη έως σήμερα προσφυγική κρίση της δεκαετίας του ’80) όσο και στην Ελλάδα, από την διαχείριση της κρίσης στην Λιβύη αλλά και άλλων παρόμοιων υποθέσεων.

Αν η πρόταση αξιολογηθεί από εσάς ως χρήσιμη, ευελπιστώ ότι σε μια συνάντηση μαζί σας, μπορώ να εξηγήσω και τις λεπτομέρειες και τις δυνατότητες οργάνωσης μιας τέτοιας Διάσκεψης.

  Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Η Ελλάδα να προτείνει μια Διεθνή Διάσκεψη για το προσφυγικό, με την συμμετοχή ή υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Να προταθεί η Ελλάδα ως ο τόπος διεξαγωγής της Διάσκεψης.

Η όλη προετοιμασία και η διοργάνωση να γίνει με την συμμετοχή της Κομισιόν, του αρμοδίου Επιτρόπου για την Μετανάστευση.

Να οριστεί συντονιστής της όλης προσπάθειας Διεθνοποίησης του προβλήματος.

Η Διάσκεψη ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ στο να διεθνοποιήσει το ζήτημα, χωρίς να πάψει να είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό.

Αποσκοπεί επίσης να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος, για το οποίο δεν ευθύνεται επ’ουδενί η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δέχεται πυρά από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, για την δήθεν μη φύλαξη των συνόρων της.

Είναι μια σαφώς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ώστε να φανεί πως η χώρα και η κυβέρνηση της αναζητούν τρόπους για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κρίσης, την εξεύρεση πόρων,στη βάση της διεθνούς εμπειρίας.

Η πρόταση αξιοποιεί την εμπειρία για την ανάληψη και των ευθυνών και του συντονισμού από την διεθνή κοινότητα, από παρόμοιες κρίσεις (όπως της δεκαετίας του 80 σε Ινδοκίνα-Ειρηνικό).

Οι λόγοι της διεθνοποίησης είναι οι εξής:

α. Η κρίση στην Μέση Ανατολη και στην Βόρειο Αφρική δεν προκλήθηκε αποκλειστικά με την ευθύνη της Ευρώπης.

β. Οι επιπτώσεις δεν πρέπει να βαρύνουν μόνο τα ευρωπαϊκά κράτη.

γ. Εντός της Ευρώπης, οι επιπτώσεις πολύ περισσότερο δεν πρέπει να βαρύνουν τις χώρες με την μεγαλύτερη εγγύτητα όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, τώρα ή στο άμεσο μέλλον.

δ. Με την διεθνοποίηση επίσης, χάνεται και ο πιεστικός λόγος των ευρωπαϊκών χωρών που αντιδρούν στην ανάληψη των ευθυνών τους και στον επιμερισμό των βαρών.

ε. Με την διεθνοποίηση του προβλήματος των προσφύγων, διαμορφώνεται διαφορετικό κλίμα και σε ότι αφορά την επίλυση των πραγματικών αιτιών της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πρωτοβουλία, θέτει πολύ περισσότερους “παίκτες” προ των ευθυνών τους και καθιστά την Ελλάδα, παράγοντα διευθέτησης κρίσεων στην περιοχή της.

Αναμένοντας απάντηση στην πρόταση, είμαι στην διάθεση σας για μια συνάντηση μαζί σας, ώστε να εξηγηθούν οι πάμπολλες λεπτομέρειες.

Μετά τιμής

Δημήτρης Δόλλης.”