Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αγκαλιάζουν πλέον ανοιχτά την ιδέα να εγκλωβίσουν στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να ανακόψουν την πορεία τους προς τη βόρεια Ευρώπη – μια κίνηση που ξέρουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, αποκαλύπτει σε εκτενές άρθρο της η Wall Street Journal.
Αυτό το λεγόμενο «Σχέδιο Β» (Plan B), που μέχρι πρότινος υποστήριζαν ακροδεξιοί μόνο ηγέτες στην Ευρώπη, δείχνει ότι έχει αρχίσει να χάνεται -και μάλιστα ταχύτατα- η πίστη στις δυνατότητες άλλων εναλλακτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης κρίσης, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία για την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Ελλάδα προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση τις τελευταίες ημέρες, μπροστά στην πιθανότητα να βρεθεί με δεκάδες χιλιάδες μετανάστες παγιδευμένους στην ελληνική επικράτεια.
Παρ’ όλα αυτά η Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει να υψώνει φράχτες, καθώς η Αυστρία και οι χώρες των Βαλκανίων προχωρούν πλέον σε στενότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων και άρχισαν να στέλνουν πίσω Αφγανούς μετανάστες, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην Ελλάδα πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιμένουν τώρα τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου ως τελευταία ευκαιρία για να βρεθεί λύση. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, προειδοποιούν, θα γίνει ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να σταματήσουν οι μετανάστες να ταξιδεύουν βορειότερα και θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να συνδράμουν την Ελλάδα σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης .
«Η Ελλάδα δεν θα ήταν το χειρότερο μέρος για να εκδηλωθεί μια ανθρωπιστική κρίση για μερικούς μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες είναι πολύ πιο φιλικοί προς τους πρόσφυγες συγκριτικά με άλλους λαούς των Βαλκανίων ή της ανατολικής Ευρώπης. Ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα θεωρείται πιο «διαχειρίσιμος».
Είναι ενδεικτικό ότι τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στην WSJ ότι η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της ΕΕ, θα μπορούσε επίσης να λάβει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ευρώπη καθώς και άλλη βοήθεια, για να τα βγάλει πέρα με τους πρόσφυγες και μετανάστες, σε σύγκριση με τις γειτονικές της βαλκανικές χώρες, ενώ μόλις περάσει το μήνυμα ότι οι μετανάστες έχουν «κολλήσει» στην Ελλάδα, θα μειωθεί και η ροή από την Τουρκία, αφού λιγότεροι άνθρωποι θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.