Το προσφυγικό στη συνάντηση Τσίπρα με Πιτέλα

Τον πρόεδρο της προοδευτικής συμμαχίας σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα πρόκειται να δεχτεί σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με κύριο θέμα στην ατζέντα την προσφυγική κρίση. Η συνάντηση θα γίνει στις 17:00, το απόγευμα στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ενώ μετά θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο κ. Πιτέλα θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που εντάσσονται στην ευρωομάδα των σοσιαλιστών Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη.

Μιλώντας χθες, ο Πρωθυπουργός στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό ζήτημα κατακρίνοντας εκ νέου το κλείσιμο των συνόρων και την άρνηση χωρών για επιμερισμό της ευθύνης, τονίζοντας ότι τέτοιες στάσεις είναι καθ’ όλα αντιευρωπαϊκές και αντιβαίνουν στο αξιακό πλαίσιο και τις ιδρυτικές συνθήκες της Ε.Ε.

“Η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα αναφέρθηκε στους όρους της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για “πλήρη σεβασμό τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας, όσο και της συνθήκης της Γενεύης”.