"Στον αέρα" τινάζει η Τουρκία τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο

Ανοιχτά εκφράζει πλέον η Αθήνα την έντονη ενόχλησή της για την άτεγκτη στάση που εμφανίζεται να τηρεί η Τουρκία στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ όπου συζητείται η συμμαχική επιχείρηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Μάλιστα η επιχείρηση κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα από την επιμονή της Άγκυρας να “γκριζάρει” το Αιγαίο, μία στάση που έχει, σύμφωνες με ανώτερες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που επικαλείται το vima.gr, έχει ενοχλήσει σφόδρα τόσο τη Γερμανία όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ζήτημα έφερε στο προσκήνιο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη συνάντηση που είχε με τον Διοικητή του Έκτου Στόλου σήμερα στην Αθήνα. Παράλληλα, ο κ. Καμμένος έχει στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ στην οποία του επισημαίνει ότι η διαδικασία έχει καθυστερήσει και πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι αύριο 24 Φεβρουαρίου διότι μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν μπει στη χώρα 13.000 άνθρωποι. Ο κ. Καμμένος θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το απόγευμα τόσο με τον κ. Στόλτεμπεργκ όσο και με τη γερμανίδα ομόλογό του Ούρσουλα φον Λέγεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας tovima.gr ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Τουρκίας δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσία των ομολόγων του από Ελλάδα και Γερμανία αλλά και του SACEUR, ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τις… «βλακείες» των πολιτικών. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καμμένος επιβεβαίωσε τη στάση του τούρκου στρατιωτικού.

Πηγές από το Πεντάγωνο επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής ότι η Άγκυρα θέλει τα νατοϊκά πλοία να επιχειρούν σε διεθνή ύδατα δυτικά των ελληνικών νησιών περί τον 25ο μεσημβρινό. Και επιπλέον ότι η Άγκυρα έχει καταθέσει αναλυτικό έγγραφο με τις αιτιάσεις-διεκδικήσεις της που περιήλθε εις γνώση της ελληνικής πλευράς.

Το αποτέλεσμα ήταν οι Τούρκοι να διακόψουν τη σιωπηρή διαδικασία για την έγκριση της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι αυτή θα ονομαστεί activity στο πλαίσιο της SNMG 2 και όχι operation ή mission. Οι Τούρκοι αντιδρούν επίσης στο ζήτημα της επιστροφής μεταναστών που θα εντοπίζονται στα χωρικά τους ύδατα. Η κ. Φον Λέγεν παρενέβη προς την Άγκυρα ώστε να επιστρέφουν εκεί όλοι όσοι εντοπίζονται εκτός από εκείνους που έχουν καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος.  Το επόμενο στάδιο είναι η συζήτηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με μία γραμμή πληροφόρησης, δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί και έκτακτη συνάντηση των υπουργών Άμυνας.

Παράλληλα, στρατιωτικές πηγές έλεγαν ότι εξετάζεται και η δημιουργία νέων, μικρότερων κέντρων μετεγκατάστασης (πέραν του Σχιστού και των Διαβατών). Εξετάζονται δύο τοποθεσίες σε Βόλο και Ήπειρο. Μάλιστα υπάρχει η ιδέα να διαχωριστούν οι πρόσφυγες ανά εθνικότητα ώστε να περιοριστούν οι εντάσεις.

Πηγή: tovima.gr