Η Αθήνα υπέβαλε το αίτημα για δίμηνη παράταση και υπαγωγή στην προληπτική πιστοληπτική γραμμή ( ECCL)
Από δύο σελίδες αποτελείται η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες με την οποία ζητά επισήμως δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος και την υπαγωγή της Ελλάδας στην προληπτική πιστοληπτική γραμμή αυξημένης επιτήρησης ECCL.
H επιστολή απευθύνεται προς όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ((EFSF/ESM), καθώς η παράταση αφορά το ευρωπαϊκό τμήμα του ελληνικού προγράμματος και όχι αυτό που αφορά στο ΔΝΤ.
Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών δήλωναν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup γιατί επιτεύχθηκε ένα ξεμπλοκάρισμα της όλης διαδικασίας και γιατί αποφασίστηκε δίμηνη παράταση και όχι μεγαλύτερης διάρκειας. Εντούτοις, έντονη ήταν η ανησυχία για τις αντιδράσεις των αγορών, οι οποίες οδήγησαν και στην πρωτοφανή πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο, την μεγαλύτερη από το 1987.
Στις Βρυξέλλες, παρέμειναν την Τετάρτη τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, όσο και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και ο γενικός γραμματέας Τάσος Αναστασάτος και συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση της επιστολής με το επίσημο αίτημα για τη δίμηνη παράταση ως το τέλος Φεβρουαρίου και τη γραμμή πίστωσης ECCL το οποίο (αν όλα κυλήσουν όπως σχεδιάζονται) θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου.
Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να γίνει νέα σχετική τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.
Από την πλευρά της, η τρόικα ετοίμασε την ενδιάμεση πραγματολογική έκθεση (factual report), όπως λέγεται, δηλαδή την έκθεση στην οποία αναφέρονται τα πεπραγμένα της Ελλάδας και όσα δεσμεύεται να υλοποιήσει η χώρα μας ως το τέλος Φεβρουαρίου για να κλείσει η αξιολόγηση. Η έκθεση θα τεθεί υπόψη των κοινοβουλίων (όπως το Γερμανικό και το Φινλανδικό) που θα κληθούν να εγκρίνουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος.