"Μόνη λύση, να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία"

Ότι το κλείσιμο των συνόρων με τα Βαλκάνια θα προκαλούσε “μείζονα ανθρωπιστική κρίση” στην Ελλάδα ενώ κάτι τέτοιο δεν θα έβαζε τέλος στην εισροή μεταναστών, δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας στην γερμανική οικονομικη εφημερίδα “Handelsblatt”.

Ο Έλληνας πολιτικός, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες είναι να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εργασθεί για τον σκοπό αυτό καθώς και για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία.

“Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα βοηθήσει”, δήλωσε ενώ σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που θα είχε το κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ με τα Βαλκάνια, ο κ. Μουζάλας δήλωσε: “Αν έκλεινε τώρα ένα σύνορο, αυτό θα προκαλούσε μείζονα ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα”.

Συνεχίζοντας ο Υπουργός είπε πως μόνο 430 πρόσφυγες έχουν έως τώρα μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος της ΕΕ που προβλέπει την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και την Ιταλία τουλάχιστον 160.000 προσφύγων.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως η χώρα μας προστατεύει τα σύνορά της και έχει εγκαταστήσει “τους καλύτερους δυνατούς ελέγχους” τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα και συνέχισε λέγοντας πως 700 αξιωματικοί της Frontex βρίσκονται σε ελληνικά νησιά, είναι όμως λιγότεροι από τους 1.800 που έχει ζητήσει η Ελλάδα.