Έρχονται δύσκολες μέρες για την Ελλάδα

Σε ένα δύσκολο διάστημα στο προσεχές μέλλον για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης της Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ενημερώνοντας χθες το συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κατάσταση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA η επόμενη αποστολή του Ταμείου θα πραγματοποιηθεί όταν φτάσει η αναφορά των τεχνικών επιτροπών στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Η επίσκεψη της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα έχει ήδη εγκριθεί και έχει καθοριστεί να ολοκληρωθεί στις 3-4 Μαρτίου, εφόσον βεβαίως υπάρξει συμφωνία. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ημερομηνία επιστροφής της κ. Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα.

Ο κ. Τόμσεν σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου εξήγησε στο Δ.Σ. τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, και παρουσίασε τις θέσεις του, όπως δημοσιεύθηκαν στο blog του ΔΝΤ, όπου μιλούσε για μέτρα της τάξης του 4%-5% του ΑΕΠ και εμμέσως για την ανάγκη για περικοπές συντάξεων. Σύμφωνα με τθις ίδιες πληροφορίες ο αξιωματούχος του Ταμείου τόνισε ότι το προσεχές διάστημα θα είναι δύσκολο, λόγω της ισορροπίας που πρέπει να υπάρξει μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο κ. Τόμσεν φέρεται επίσης να παρουσίασε την άποψή του για την κατάσταση της χώρας μας το εγγύς μέλλον την οποία χαρακτήρισε δύσκολη, λόγω του πάρε-δώσε που αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Το ερώτημα που αναμένεται να τεθεί στην κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους, είναι: Αν κάνετε λίγες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί μεγάλη ελάφρυνση χρέους, αν κάνετε πολλές μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί λιγότερη ελάφρυνση χρέους. Αυτή η θέση, αν τεθεί ως έχει, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι είναι εις βάρος της Ελλάδας επειδή οι Ευρωπαίοι αποκλείεται να δεχθούν να υποστούν μεγαλύτερες ζημίες από αυτές που θεωρούν ότι τους αναλογούν.

Επιπλέον, ο κ. Τόμσεν ήταν αρκετά προσεκτικός στις αναφορές του στην κυβέρνηση Τσίπρα καθώς φέρεται να ανέφερε ότι δεν νοιώθουμε κυνηγημένοι, συζητάμε μαζί τους, δεν μας κρατάνε σε απόσταση, αλλά δεν έφτασαν ακόμα οι αριθμοί που ζητήσαμε για το δημοσιονομικό έτος 2015, για να μπορεί να επιστρέψει η αποστολή.

Αρκετά μέλη του Δ.Σ. τοποθετήθηκαν μετά την ομιλία του κ. Τόμσεν και έγινε κριτική για το κείμενο του στο blog του ΔΝΤ. Αρκετοί αναρωτήθηκαν αν ήταν ο σωστός τρόπος να κάνει γνωστές τις απόψεις του. Μάλιστα ο αξιωματούχος του ΔΝΤ απάντησε ότι τα ίδια πράγματα υποστήριξε και στο Eurogroup. Είναι σημαντικό ότι η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ τον στήριξε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν ήταν γνωστά.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Δ.Σ. ζήτησε όλοι μαζί να βρουν λύσεις, σε πνεύμα συνεργασίας ενώ σε συνομιλία με δημσιογράφους ειπώθηκε ότι ήταν ένα πολιτικό μήνυμα υπέρ του συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας, των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Απαντώντας σε όσα ακούστηκαν ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά, και μετέφερε την αγωνία να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς εκπτώσεις, αλλά και χωρίς να ανοίγουν θέματα εκτός του πλαισίου της συμφωνίας του Ιουλίου.

Πηγή: mega