Α. Σαμαράς: Επιλογή ενότητας και σταθερότητας ο Σταύρος Δήμας για την προεδρία

«Επιλέξαμε μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Σταύρο Δήμα, ένα πρόσωπο που εκτιμά η κοινωνία και σέβεται η διεθνής κοινότητα. Κατά κοινή ομολογία είναι ένα πρόσωπο που ενώνει και εμπνέει. Ενώνει τους πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει τον σεβασμό», δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, την Τρίτη το μεσημέρι, με το οποίο ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητα του κ. Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έως το τέλος του μήνα, «θα καθαρίσουν τα σύννεφα της πολιτικής αβεβαιότητας και η χώρα θα είναι έτοιμη να συζητήσει για την μετά το μνημόνιο εποχή. Με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας η χώρα θα είναι πλέον σταθερή πολιτικά και οικονομικά».

Το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά έγινε μετά την πρωινή του συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Σταύρο Δήμα, ο οποίος εξερχόμενος απέφυγε να κάνει δηλώσεις παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στον πρωθυπουργό.

Ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες της Βουλής, αν βέβαια αυτές χρειαστούν.

Την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την προεδρία της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε, σχεδόν ταυτόχρονα, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι σέβεται απόλυτα του δημοκρατικούς θεσμούς και ότι είναι ο καταλληλότερος να διαδεχτεί τον σημερινό πρόεδρο κ. Καρολο Παπούλια, του οποίου έπλεξε και το εγκώμιο.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση επέσπευσε την προεδρική εκλογή για να σταθεροποιήσει το τοπίο. «Επισπεύσαμε την προεδρική εκλογή για να σταθεροποιήσουμε το τοπίο, για να έχουμε ισχυρή διαπραγματευτική θέση και να αποτρέψουμε τη λήψη μέτρων. Το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη σκληρών και μη επωφελών μέτρων ακόμα… Η αστάθεια χρησιμοποιείται εναντίον μας ώστε να προβάλλονται παράλογες απαιτήσεις στη διαπραγμάτευση. Απαιτούν μέτρα λόγω των δηλώσεων της αντιπολίτευσης για ασυνέχεια του κράτους και της παροχολογίας που θα ρίξει έξω τον προϋπολογισμό».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κάλεσε και παρακάλεσε, όπως είπε, τους πολίτες και όλες τις σώφρονες πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν ώστε να μην περάσουμε δύσκολες στιγμές. «Έχει τρόπο ο λαός να επιβάλει την άποψή του. Γιατί να περνάμε μόνοι μας τις δύσκολες στιγμές σε υπόγεια συσκέψεων; Να τις μοιραστούμε όλοι» τόνισε, ενώ απάντησε με τις φράσεις «θα μας κρίνει όλους η ιστορία» στο μήνυμα του Μίμη Ανδρουλάκη στο Διαδίκτυο ότι δεν θα ψηφίσει. Σχετικά με το αν θα ψηφίσει η Χρυσή Αυγή, απάντησε ότι θα γίνει ό,τι αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο. Έτσι κι αλλιώς, είπε, με βάση τους 300 γίνονται όλα αυτά.