Ολα τα "σφυριά"... στον "Χατζηπετρή"

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων της ΠΓΔΜ με το οποίο απειλείται η Ελλάδα ποικιλοτρόπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που κάθε άλλο παρά έχει βγει “εκτός κάδρου” η απειλή για έξοδο της χώρας μας από την Σένγκεν, καθιστώντας την Ελλάδα ως τον πλέον βολικό “φταίχτη” για όλα τα δεινά της Ευρώπης!

Τελευταίο “επεισόδιο” αποτελεί η νέα πρόκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είπε ότι αν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια»

Συγκεκριμένα, με δήλωσή του στα «Νέα», λέει: «Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια»!

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων της χώρας μας με τα Σκόπια και για το ότι θεωρεί ότι θα στείλει το «κατάλληλο» μήνυμα στους πρόσφυγες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν πως το πέρασμα δεν είναι ανοιχτό και έτσι θα περιοριστούν, λέει, οι προσφυγικές ροές. Μόνο αν κλείσουμε κάποια σύνορα θα μειώσουμε τις ροές, ισχυρίζεται ο Κουρτς, που επιμένει πως οι πρόσφυγες δεν θα ξεκινήσουν για την Ευρώπη εάν ξέρουν ότι δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος.

Ο  Κουρτς, στηρίζει την άποψη ότι η «φραγή» πρέπει να μπει στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων και όχι στα ελληνοτουρκικά, καθώς όπως ήταν τα ακριβή λόγια του, τα Σκόπια «είναι πρόθυμα να το κάνουν, δεν ξέρω αν θα το κάνει η Τουρκία».

Ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών έκανε τις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο του Συμποσίου Ασφαλείας του Μονάχου το Σαββατοκύριακο. Ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αυστρίας και έχει επανειλημμένως ταχθεί με τις ακραίες θέσεις που εκφράζουν εντός ΕΕ η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων, την ανύψωση φρακτών και την αποτροπή των προσφύγων.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε “αγώνα δρόμου” για να αποφύγει αυτό το εξαιρετικά αρνητικό και επικίνδυνο ενδεχόμενο. Αύριο στις 10 το πρωί έχει οριστεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρει ο real.gr, καθοριστικό για τις εξελίξεις αναμένεται να είναι το τριήμερο (Τετάρτη έως Παρασκευή) που ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Real.gr:

• Ο Πρωθυπουργός προγραμματίζει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής κατ’ ιδίαν συναντήσεις με κορυφαίους ηγέτες, όπως η Άγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, με το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στο Παρίσι να αναβάλλεται-εξ άλλου, στη Σύνοδο Κορυφής των Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει για πρώτη φορά τον Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που πραγματοποιεί το «γύρο των πρωτευουσών » ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ενώ την Τετάρτη θα έχει τετ α τετ με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκκέρ στις Βρυξέλλες. Με τον Πρόεδρο της Κομισιόν θα συναντηθεί την ίδια ημέρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που προϊδεάζει για ευρύτερη πρωτοβουλία Γιούνκερ στη χώρα μας, ανεξαρτήτως του τι θα ανακοινωθεί επισήμως.

• Στις Βρυξέλλες θα συνέλθει εκ νέου η λεγόμενη «Μίνι Σύνοδος Κορυφής» για το προσφυγικό, που είχε συνέλθει και στις 17 Δεκεμβρίου, υπό την προεδρία της Άγκελα Μέρκελ. Στη «Μίνι Σύνοδο Κορυφής» συμμετέχουν οι ηγέτες οκτώ χωρών (Αυστρία, Ελλάδα, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία), ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η ημερήσια ατζέντα της «Μίνι Συνόδου» οριστικοποιήθηκε το βράδυ χθες και ουσιαστικά θα προετοιμάσει και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να επενδύει πολλά στη «Μίνι Σύνοδο Κορυφής» προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων με τη FYROM, ενώ η Αθήνα «επενδύει» σε δυο ακόμα εξελίξεις: Πρώτον, στο ότι γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν-μετά και την επικοινωνία Ομπάμα με Πούτιν- διαπραγματεύσεις κορυφής για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Και δεύτερον, στις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς δύσκολα θα μπορεί να κατηγορηθεί και-κοτζάμ- Βορειοατλαντική Συμμαχία ότι δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορα.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, την Αθήνα ανησυχεί ιδιαίτερα το (πολύ πιθανό) ενδεχόμενο οι προσφυγικές ροές να αυξηθούν, γεγονός που εκτιμάται με βεβαιότητα ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο των συνόρων.

Εκτός από κλείσιμο συνόρων, η Ελλάδα εξακολουθεί να απειλείται και με αποπομπή από την Σένγκεν.

Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt ο Γεν. Γραμματέας του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου της CDU Βόλφγκανγκ Στάιγκερ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από τον χώρο Σένγκεν.

Ως αιτία γι΄αυτόν τον αποκλεισμό ο Στάιγκερ ανέφερε το κόστος. Σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα για ένα χρονικά περιορισμένο διάστημα οι απώλειες θα ήταν μικρότερες από τη συνέχιση αυτής της ανοιχτής πολιτικής προς τους πρόσφυγες. «Οι βασικές προϋποθέσεις για να μείνουν τα σύνορα σε ολόκληρη την Ευρώπη ανοιχτά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από όλα τα κράτη – μέλη», τόνισε ο Στάιγκερ. Καταλόγισε μάλιστα στην Ελλάδα ότι παραμελώντας την υποχρέωση διασφάλισης των συνόρων της, επέφερε βαρύ πλήγμα στο Σένγκεν. «Δεν έχουμε τον χρόνο μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά στάνταρντ, κι όταν μια χώρα δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, πρέπει να μεταφέρουμε τον χώρο Σένγκεν προς την κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης».

Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση λύση της προσφυγικής κρίσης πολύ σύντομα θα περιοριστεί η ελεύθερη διακίνηση εντός του Σένγκεν. Για τη Γερμανία μάλιστα κατάρρευση του Σένγκεν θα είχε τεράστιες επιπτώσεις, δεδομένου ότι το 60% των εμπορικών της συναλλαγών γίνεται μέσα στην ΕΕ.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος οι απόψεις επ΄αυτού του Αντικαγκελαρίου και Υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε μακροσκελές άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των Πρωθυπουργών από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία με θέμα το μπλοκάρισμα των συνόρων στην ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έκανε έκκληση προς την ΕΕ να μην αποκλείσει την Ελλάδα. «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι ‘ψευτολύση’ που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο» υποστηρίζει.