Νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μαξίμου - Ψάχνουν όνομα κι αριθμό

Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται στο Μαξίμου την Τρίτη στις 15:00

Μετά την απόφασή τους για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, καλούνται να λύσουν τη σπαζοκεφαλιά τόσο του υποψηφίου που θα προτείνουν όσο και της συγκέντρωσης του μαγικού αριθμού 180 Βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή. Διαφορετικά, θα περάσουμε στη φάση προκήρυξης και διενέργειας πρόωρων εκλογών, κατά τη χρονική διάρκεια της παράτασης του Μνημονίου και υπό τη βαριά σκιά των νέων μέτρων και δεσμεύσεων που απαιτούν οι δανειστές.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων των κομμάτων στη Βουλή και η φορτισμένη, λόγω των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ατμόσφαιρα καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα, αν και η δεξαμενή των ετερόκλητων, ως προς την κομματική προέλευση,  Ανεξάρτητων Βουλευτών αφήνει κάποια περιθώρια διεργασιών και συγκλήσεων.

Για τον λόγο αυτό, στην περίπτωση που θα επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προσανατολίζονται στη εξεύρεση υποψηφίου με αναφορά στον κεντροδεξιό χώρο, μετά και από τη δήλωση του Μίμη Ανδρουλάκη ότι θα στις διαδοχικές ψηφοφορίες θα ψηφίσει τρία ΟΧΙ.

Ωστόσο, εξετάζεται και η περίπτωση πρότασης υποψηφίου που δεν θα προέρχεται απ’ τον πολιτικό χώρο.

Τα ονόματα που έχουν ήδη ακουστεί, με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες ή εκτιμήσεις είναι των κυρίων Δημήτρη Αβραμόπουλου, Σταύρου Δήμα, Αλέκου Παπαδόπουλου από το χώρο της πολιτικής, των κυρίων Παναγιώτη Πικραμένου, καθηγητή, που διετέλεσε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Βασίλη Σκουρή,επίσης καθηγητή, που διετέλεσε και Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του διακεκριμένου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τίθεται και το ενδεχόμενο γυναικείας υποψηφιότητας, με το ΠΑΣΟΚ να προτείνει αυτή της πρώην Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη.

Η φήμη ότι θα ακολουθούσε την Τρίτη διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου διαψεύστηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη.

Αντί διαγγέλματος, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντώνται εκ νέου στο Μαξίμου, προκειμένου αξιολογήσουν τα δεδομένα και να καταλήξουν στον υποψήφιο που θα τους επιτρέψει να επηρεάσουν το κοινοβουλευτικό βαρόμετρο υπέρ της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι 8 Βουλευτές, μεταξύ αυτών και τρεις από τη ΔΗΜΑΡ, είχαν καταθέσει κοινή πρόταση για συναίνεση όλων των κομμάτων, μεταξύ άλλων και για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Επίσης κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό καταγράφηκαν απόψεις και διαφάνηκαν τάσεις στο χώρο των Ανεξάρτητων Βουλευτών.  Για παράδειγμα, η Κατερίνα Μάρκου υπερψήφισε τον προϋπολογισμό και δήλωσε την πρόθεσή της να στηρίξει συναινετικό υποψήφιο Πρόεδρο.

Με βάση λοιπόν το ενυπόγραφο κείμενο των οκτώ Βουλευτών, καθώς επίσης τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις τους, θετικοί στην ψήφιση συναινετικού υποψηφίου δήλωσαν οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές Βασίλης Καπερνάρος, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιάννης Κουράκος, Πάρις Μουτσινάς, Γιώργος Νταβρής, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Βασίλης Οικονόμου, Σπύρος Λυκούδης, Παναγιώτης Μελάς, Μίκα Ιατρίδου.

Ωστόσο, το εγχείρημα παραμένει δύσκολο, καθώς ο υποψήφιος που θα προταθεί απ’ την Κυβέρνηση,για να εκλεγεί με την τελευταία ψηφοφορία, πρέπει να ψηφιστεί από 26 Βουλευτές εκτός των κυβερνητικών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι Βουλευτές, όπως φαίνεται, θα τηρήσουν απαρέγκλιτα την αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματος.