"Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή" - "Εσείς είστε η διαπλοκή" (upd)

Τελικά, χωρίς εκπλήξεις, ως αναμενόταν, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες. Θετικά ψήφισαν οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

«Όχι» είπαν 102 βουλευτές, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Παρών δήλωσαν 14 βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, ενώ απουσίαζαν 30 βουλευτές, με πιο ηχηρή απουσία αυτήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Μετωπική σύγκρουση

Στις ομιλίες που προηγήθηκαν το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε, με τον Πρωθυπουργός και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβαίνουν σε ανταλλαγές κατηγοριών περί διαπλοκής.

Σε υψηλούς τόνους ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κάνει «πλάτες» στην διαπλοκή και εμποδίζει τη συγκρότηση του ΕΣΡ προκειμένου να σταματήσει την αδειοδότηση των καναλιών.

«Πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους και τους υπόσχεστε ότι θα μας εμποδίσετε. Ότι με την προσπάθεια σας να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ θα μας εμποδίσετε. Θα βάλουμε τέλος στην διαπλοκή είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

«Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο: έρχεστε όλοι εσείς που κυβερνήσατε τόσα χρόνια και συγκροτήσατε αυτό το πλέγμα της διαπλοκής που είχατε την βασική ευθύνη και τους κάνατε πλάτες τόσα χρόνια και προσπαθείτε και τώρα να τους καλύψετε. Δεν φτάνει που κάνατε πλάτες στους φοροφυγάδες και κρύβατε τη λίστα Λαγκάρντ. Δεν φτάνει που δεν ελέγχατε την αδειοδότηση των ΜΜΕ και καλύπτατε την ασυδοσία των μη αδειοδοτούμενων ΜΜΕ. Έρχεστε και κάνετε το ίδιο κάνοντας πως δεν καταλαβαίνετε ότι ο ελληνικός λαός έχει ψηφίσει τρεις φορές να αλλάξει τα πράγματα στον τόπο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα οι υπόγειες διαδρομές της διαπλοκής είναι γνωστές. «Η πολιτική εξουσία τρέφει την μιντιακή εξουσία και αυτή με την σειρά της προσφέρει απλόχερη υποστήριξη στην πολιτική εξουσία για να αναπαράγεται το ίδιο σαθρό και διεφθαρμένο σύστημα. Μέσα Ενημέρωσηςπου κατά κοινή ομολογία έχουν μόνο ζημιές συντηρούνται και δανειοδοτούνται από τράπεζες με μοναδικό στόχο να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένα κόμματα με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε επιχειρηματικές δραστηριότητες των ιδιοκτητών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει κανάλια με νόμιμες άδειες. «Τα δύο κόμματα εξουσίας που για καιρό εναλλάσσονταν στην εξουσία εναλλάσσοντας και τα συστήματα υποστήριξης ξαφνικά βρέθηκαν να συγκυβερνούν για να διασώσουν αυτό το σύστημα και κάποια στιγμή έχασαν την εξουσία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Όλοι αυτοί τα υπερκέρδη τους τα τοποθέτησαν χωρίς να φορολογηθούν σε κάποιες τράπεζες του εξωτερικού. Γι’ αυτό όταν ήρθαν λίστες και στοιχεία οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντιζαν αυτά τα στοιχεία να τα κρύβουν και να τα χώνουν σε κάποια συρτάρια για να μην γίνονται έλεγχοι. Τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν έφτασε η ώρα να δώσουν εξηγήσεις, να περάσουν από το ταμείο. Να πληρώσουν τους φόρους τους όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, εάν δεν το πράξει η ΝΔ, «γιατί η ιστορία πρέπει να καταγράψει ποιοι είναι υπέρ αυτής της τομής και ποιοι είναι αντίθετοι».

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους και όχι του ΕΣΡ. Εάν ήθελε να διεξάγει τον διαγωνισμό το ΕΣΡ ο νομοθέτης θα το όριζε ρητά. Τα ψέματα τελείωσαν και ο καθένας καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Εσείς είστε η διαπλοκή

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα τις ευθύνες τις δικές του και των στελεχών του για το γεγονός ότι έχει επανέλθει στη χώρα το κλίμα της πολιτικής αβεβαιότητας.

«Το Σύνταγμα παραβιάζεται, η διεθνής εικόνα της χώρας καταρρακώνεται, κάνατε τα ανάποδα από όσα υποσχεθήκατε και δε μπορείτε να βγείτε στην κοινωνία, σταματήστε να βλέπετε παντού εχθρούς και να διχάζετε την κοινωνία» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Μπορείτε να μετακινηθείτε από το Μέγαρο Μαξίμου στη Βουλή και πίσω, αλλά στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και των επιστημονικών φορέων για το ασφαλιστικό.

Αναφερόμενος στην τροπολογία έκανε λόγο για «θεσμικό Grexit» επισημαίνοντας την παραβίαση του Συντάγματος και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πραγματικός του στόχος είναι «να καταστήσετε τον κ. Παππά απόλυτο κυρίαρχο των μέσων ενημέρωσης».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέγνωσε στον Αλέξη Τσίπρα τα άρθρα του Συντάγματος για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και του υπενθύμισε πως στις τελευταία συνάντησή τους του είχε ζητήσει να επαναφέρει τις αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής για να ψηφίσει και η ΝΔ τη σύνθεσή του.

«Εσείς κύριε Τσίπρα είστε η διαπλοκή. Δημιουργείτε το δικό σας σύστημα διαπλοκής, είστε το πιο παλιό από το παλιό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό, ρωτώντας τον χαρακτηριστικά: «Αφού επικαλείστε τους νόμους της αγοράς, γιατί δεν ορίζετε και ανώτατο αριθμό κινηματογράφων, σούπερ μάρκετ, κομμωτηρίων;», προκαλώντας χειροκροτήματα από τα έδρανα της ΝΔ.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί ένα ιδιότυπο «θεσμικό Grexit», στο οποίο, όπως είπε, θα βρει απέναντί της σύσσωμη την αντιπολίτευση και όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία.

Πηγή: real.gr, protothema.gr, euro2day