Μπλόκα της τροχαίας στους αγρότες για να μην κατέβουν στην Αθήνα

«Σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι η όλη διαδικασία της διαπραγμάτευσης οφείλει να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη έχουν καιρό για χάσιμο» τόνισε στην ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη Βουλή ότι «αν αργήσει η συμφωνία, καήκαμε!».

Όπως σημείωσε η Όλγα Γεροβασίλη, «οι όποιες διαφορές πρέπει και μπορούν να γεφυρωθούν, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά τηρεί την συμφωνία και υποβάλλει προτάσεις βάσει αυτής», τονίζοντας ότι «η μπάλα πλέον είναι στα πόδια των θεσμών».

Επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ για το Προσφυγικό

Σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της δημιουργίας για τα hot spot, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι «η χώρα θα τηρήσει της δεσμεύσεις της, όμως το βασικότερο είναι η τήρηση των δεσμεύσεων των εταίρων και κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας.

Όπως αποκάλυψε η κυβερνητική εκπρόσωπος, για το θέμα συνομίλησαν το πρωί τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας με την Καγκελάριο της Γερμανίας, προκειμένου να ενημερωθεί για το χθεσινό ταξίδι της Άγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός τόνισε στην κ. Μέρκελ ότι «τυχόν απόφαση για ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στο Αιγαίο δεν μπορεί παρά να αφορά αποκλειστικά τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και όχι τα ελληνικά», ενώ όπως υπογράμμισε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος «δεν ετέθη θέμα κοινών ελληνοτουρκικών επιχειρήσεων και περιπολιών» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής.

Αναφερόμενη στα μπλόκα των αγροτών και το «ναυάγιο» της πρώτης απόπειρας διαλόγου στην Βουλή, η κ. Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι «η πρόταση της Κυβέρνησης στους αγρότες για διάλογο είναι πάντοτε ανοιχτή, όμως όπως ξεκαθάρισε «δεν μπορεί να γίνει διάλογος από μηδενική βάση, καθώς δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη η οικονομική κατάσταση της χώρας και το βάρος που έχουν σηκώσει οι υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις».

Παράλληλα η κ. Γεροβασίλη επιτέθηκε σε κόμματα της αντιπολίτευσης για την στάση που τηρούν σημειώνοντας ότι «αυτοί που σήμερα τους αγκαλιάζουν είναι εκείνοι που κάποια χρόνια πριν τους λοιδορούσαν. Γιατί το κάνουν; Για να πιέσουν την Κυβέρνηση για να μην προχωρήσει μια  σειρά πρωτοβουλιών όπως η διερεύνηση των λιστών φοροδιαφυγής; Δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να γίνει». Καταλήγοντας η κ. Γεροβασίλη κάλεσε τους αγρότες «σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις» και εξέφρασε την σιγουριά ότι «οι αγρότες θα καταλάβουν ποιοι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες τους και ποιοι τους νοιάζονται πραγματικά».

“Καμία πιθανότητα να πάμε σε εκλογές”

Για ακόμη μία φορά η κ. Γεροβασίλη απέρριψε τα περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να περάσουμε σε εκλογές» ζητώντας να σταματήσουν αυτά τα σενάρια, γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν βοηθούν τη χώρα».

Κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών, η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν άνοιξε ο κ. Καμμένος την εκλογολογία και υπογράμμισε ότι «ο κ. Καμμένος δεν είπε θα γίνουν εκλογές. Είπε ότι η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας. Απάντησε σε ένα υποθετικό σενάριο».