Βούτσης σε 47 ξένους Πρέσβεις: Θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις για το προσφυγικό

Στη διαβεβαίωση ότι η χώρα μας θα τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει για το προσφυγικό, και μάλιστα εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, προχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνάντησή του με 47 Πρέσβεις ξένων χωρών.

«Η χώρα μας, ως βασική πύλη εισόδου προς την Ευρώπη αυτών των προσφυγικών ροών, έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων συζητήσεων που έχουν γίνει με τους αρχηγούς των κρατών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύσεις που θα τηρήσουμε 100% και στις προθεσμίες που πρέπει, δηλαδή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, που ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους ομολόγους του. Αυτές οι δεσμεύσεις, από την πλευρά μας, οπωσδήποτε θα τηρηθούν. Δεν αρκεί όμως για να λυθεί αυτό το πρόβλημα», υπογράμμισε, όπως σημειώνει το skai.gr, ο Νίκος Βούτσης.

Η πρωτοβουλία αυτή πάντως του προέδρου της Βουλής, η οποία λαμβάνεται πρώτη φορά, καταδεικνύει και την προσπάθεια στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, ώστε να βρει ευήκοα ώτα και να πείσει την Ευρώπη ότι καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσης του προσφυγικού. Στόχος άλλωστε της συνάντησης του κου Βούτση με τους Πρέσβεις ήταν η ανάπτυξη τη κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την προώθηση των ελληνικών θέσεων σε φλέγοντα ζητήματα.

Αναφορικά με το προσφυγικό ο Πρόεδρος της Βουλής, έθεσε το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας ότι δεν είναι ελληνικό και επανέλαβε την ανάγκη επιμερισμού των ευθυνών όλων των χωρών της Ευρώπης. Τόνισε, δε, ότι μία πραγματική λύση δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει την προσπάθεια όλων για ειρήνη στην περιοχή, ώστε να μπει τέλος στις εμφύλιες διαμάχες και να αντιμετωπιστεί ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός του ακραίου Ισλάμ.

Οικονομική κρίση

Επί τάπητος έθεσε ο κος Βούτσης και το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, με έμφαση στην κρίση χρέους της Ευρώπης. Και γι’ αυτό το ζήτημα ο ΠτΒ δεσμεύτηκε για την τήρηση των συμφωνιών με τους εταίρους, επισημαίνοντας ωστόσο τις βαρύτατες κοινωνικές επιπτώσεις, που προκαλούν, όπως το 1 εκατομμύριο των ανέργων. «Έχουμε όμως πλήρη επίγνωση, όπως και στην Ευρώπη όλο και περισσότερες πολιτικές ηγεσίες έχουν αυτή την επίγνωση, ότι αυτή η στρατηγική της μόνιμης λιτότητας και του περιορισμού της ανάπτυξης και των ανισοτήτων δεν αποτελεί φάρμακο, δεν αποτελεί θεραπεία.

»Και γι’ αυτό είμαστε διατεθειμένοι, είμαστε παρόντες –και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και το Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα έλεγα– είμαστε παρόντες στη μάχη που δίνεται σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε γρήγορα να περάσουμε σε πολιτικές αναπτυξιακές, σε πολιτικές επέκτασης των χρηματικών δεδομένων, σε πολιτικές ενίσχυσης ξανά του κοινωνικού κράτους και αντιμετώπισης της ανεργίας, για την ήττα της λιτότητας», υπογράμμισε ο κος Βούτσης.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να έχει εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φεβρουάριου εξέφρασαν στο μεταξύ οι συναρμόδιοι Υπουργοί Άμυνας Πάνος Καμμένος και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.