Μαξίμου: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τελική συμφωνία

«Δεν υπάρχει περίπτωση μονομερούς ενέργειας από την πλευρά μας» σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου, αναφερόμενοι στο Ασφαλιστικό, ενώ τονίζουν ότι, υπάρχουν «τρεις αντιπροτάσεις αν οι δανειστές επιμείνουν σε μειώσεις των κύριων συντάξεων»Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, σημειώνεται ότι δεν υπάρχει και εκτιμάται ότι θα κρατήσει περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Σχετικά με τις συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα, επιβεβαιώνεται ότι οι επικεφαλής των δανειστών θα φύγουν την Παρασκευή και θα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «κρατούν χαμηλούς τόνους για τη διαπραγμάτευση».

Η αξιολόγηση που ξεκινά σήμερα, θα έχει τρεις βασικούς άξονες: Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικό, για το οποίο υπάρχει διαφωνία ως προς το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος μεταξύ Αθήνας – Ευρώπης και ΔΝΤ. Στον επόμενο κύκλο της αξιολόγησης, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο μήνες, με χρόνο εκκίνησης την άνοιξη, θα εξεταστούν ζητήματα, των οποίων η βάση θα τεθεί τώρα, με βασικό θέμα το φορολογικό.

Τα νούμερα του Μεσοπρόθεσμου θα οριστικοποιηθούν τώρα και θα έρθει στη Βουλή αργότερα, σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αγροτών, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με πολύωρες ή και επ’ αόριστον αποκλεισμούς εθνικών οδών, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στο διάλογο, ενώ σημειώθηκε ότι το σχέδιο για το Ασφαλιστικό θα τεθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Σχετικά με το προσφυγικό, που αποτέλεσε ζήτημα της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου, όπου ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, τα hot spots μέσα Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμα, δηλαδή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, «βρέξει, χιονίσει».

“Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της”

Ο Πρωθυπουργός συναντάται για το θέμα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ αύριο στις 13.00 θα έχει συνάντηση και με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Η Ελλάδα δεν είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και διεκδικεί και από τους άλλους να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου, τον οποίο ενημέρωσε και για τις αποφάσεις που έλαβε η διυπουργική επιτροπή το περασμένο Σάββατο για την επιτάχυνση των δράσεων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Υπογράμμισε δε, ότι,  «η έκθεση που βγήκε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα αφορούσε το Νοέμβριο, αλλά από τότε έχει συντελεστεί πολύ μεγάλη πρόοδος και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα». Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε ότι οι ρυθμοί έχουν επιταχυνθεί και έχουν γίνει πράγματα προς το καλύτερο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Πηγή: ant1