Άγρια... "εισαγωγικά"

“Εισαγωγική συζήτηση” πρόκειται να λάβει χώρα σήμερα στις 5 το απόγευμα οπότε και ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ. Ακόμη κι έτσι όμως, οι “Θεσμοί” έρχονται “ορεξάτοι”, με μεγάλες απαιτήσεις.

Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς της διαπραγμάτευσης είναι ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μερικές μέρες έως ότου ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των συνομιλιών που υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου ως το τέλος της εβδομάδος.

Θα επιστρέψουν στη συνέχεια στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Ο real.gr σημειώνει ότι οι επικεφαλής, τουλάχιστον του κοινοτικού σκέλους, έχουν πλήρη ατζέντα και σκοπεύουν, όπως έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιήσουν τις πρώτες ώρες των επαφών για παράθεση του εκτενούς καταλόγου των βασικών και δευτερευόντων θεμάτων προς διαπραγμάτευση – αξιολόγηση.

Το ασφαλιστικό είναι το βασικότερο εκ των θεμάτων, με το φορολογικό να έπεται (στο σκέλος του για τους αγρότες), τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα (περιλαμβανομένης της “αποκομματικοποίησης”) και την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου για τα επόμενα έτη (αρχίζοντας από το 2016).

Όπως αναμένεται, οι “Θεσμοί” θα ανοίξουν και το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων το οποίο περιλαμβάνει και την απαίτηση για απελευθέρωση των απολύσεων, το άνοιγμα των αγορών των επαγγελμάτων και της παροχής υπηρεσιών (και εκεί έχουν παραμείνει πολλά κλειστά κομμάτια της αγοράς, ή άλλα που άνοιξαν μόνο στα χαρτιά – αν τεθεί θέμα διαγωνισμού για τηλεοπτικές άδειες με κλειστό μικρό αριθμό, εκεί θα τεθεί από την τρόικα το ζήτημα συμβατότητας) και τέλος το ζήτημα του ταμείου αποκρατικοποιήσεων (στο πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί).

Το ρεπορτάζ του real.gr υποστηρίζει, ότι σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση και τις διαρροές από πλευράς Αθήνας, η τρόικα δεν ενδιαφέρεται για αδιάκριτες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Αντίθετα προέχει η κατάργηση του εφάπαξ που «είναι πεταμένα λεφτά, που δεν πληρώθηκαν ποτέ και από κανέναν και δεν στέκουν σε καμιά αναλογιστική μελέτη», όπως λένε συγκεκριμένες πηγές.

Στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, εκτιμούν ότι τις διαρροές για «αδιάκριτες μειώσεις σε συγκεκριμένα ποσοστά κάνουν κυβερνητικοί κύκλοι, ή άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την κατάσταση, ειδικά τώρα που η τρόικα μόλις και πιάνει στα χέρια της το ασφαλιστικό».

Μια από τις πηγές εξήγησε ότι «δεν είναι όλες οι συντάξεις ίδιες και δεν έχουν πληρώσει τα ίδια λεφτά, αν η κυβέρνηση ξεχάσει την κοινωνική δικαιοσύνη για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ομάδες των ευγενών ταμείων, ή του δημοσίου, τότε είναι δικό της πρόβλημα, η τρόικα θέλει να δει να βγαίνουν τα νούμερα».

Οι ειδικοί του ασφαλιστικού στις Βρυξέλλες, πιστεύουν ότι όλοι στη χώρα μπορούν να παίρνουν μετά το 65 έτος συντάξεις από 700 ως 1500 ευρώ, με μέσο όρο τα 1000, κλίμακες πρόσβασης στα 15 , 25 και 35 έτη εργασίας, και εισφορές για τους σημερινούς εργαζόμενους στα 250 ευρώ το μήνα – αν καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις, ειδικά για βουλευτές, υπουργούς, λοιπούς αιρετούς, στελέχη του δημοσίου, τα εφάπαξ και τα ειδικά προνόμια των ευγενών ταμείων.

Τα κράτη μέλη θεωρούν «αισχρό» (τη λέξη χρησιμοποίησε μια πηγή) αυτό που συμβαίνει με το ασφαλιστικό στην Ελλάδα και εφόσον η χώρα πρέπει να φτάσει σε ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, προφανώς και δεν υπάρχουν λεφτά για ειδικές χάρες. Η χώρα επιπλέον θα πρέπει να δώσει κίνητρα για έξτρα ιδιωτική ασφάλιση, ακόμα και αν την χτίσουν από την αρχή επαγγελματικές ενώσεις. Για τα επαγγελματικά ταμεία οι Βρυξέλλες λένε πως «ότι συμπληρώνεται από τον προϋπολογισμό θα σταματήσει να συμπληρώνεται και για το αγγελιόσημο», σημειώνουν ότι η κυβέρνηση συμφώνησε την κατάργησή του το καλοκαίρι, είναι φόρος υπέρ τρίτων και οι ιστορίες του παρελθόντος δεν αφορούν κανέναν σήμερα, καθώς η χώρα χρεοκόπησε και τώρα αναδιαρθρώνεται.

Το δύσκολο, για την κυβέρνηση, “κλίμα” έχει διαμορφωθεί και πίσω από τις κλειστές πόρτες του Νταβός, όπου συναντήθηκαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” η Λαγκάρντ ήγειρε, κατά πληροφορίες, εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα μείωσης των κύριων συντάξεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

«Κατά την άποψη του ΔΝΤ δεν επαρκεί η μείωση των μελλοντικών συντάξεων», φέρεται να είπε η κ. Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό, με τον κ. Τσίπρα να απαντά πως «περικοπή κύριων συντάξεων που δίνονται τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε». Η θέση του ΔΝΤ, όπως προέκυψε από τη συνάντηση και έχει μεταφερθεί από διάφορες οδούς προς το Μέγαρο Μαξίμου, συνοψίζεται στο ότι η εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί μόνον εάν «τα νούμερα βγαίνουν» και, όπως διευκρινίσθηκε, «τα νούμερα δεν βγαίνουν». Έτσι, ζητείται ή άμεση περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων, ή, εναλλακτικά, η Αθήνα να πείσει τους εταίρους είτε για αύξηση της χρηματοδότησης που έχει προβλεφθεί στο τρίτο μνημόνιο είτε για «κούρεμα» του χρέους.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Αθήνα, στην εκκίνηση του σκληρού πυρήνα της διαπραγμάτευσης, προσέρχεται με την ελπίδα ότι θα βρει συμμάχους έναντι της σκληρής γραμμής του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και, πρωτίστως, επενδύει στη στήριξη της Κομισιόν. Όμως, τα μηνύματα που έχει εισπράξει έως τώρα από τους δύο άλλους βασικούς πυλώνες της διαπραγμάτευσης κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Η κυρίαρχη άποψη στο Eurogroup είναι πως το σχέδιο του Υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου δεν οδηγεί στις απαιτούμενες περικοπές της τάξης του 1,8 δισ. από το ασφαλιστικό το 2016. Επίσης, ισχυρές ενστάσεις υπάρχουν για την πρόβλεψη που αφορά την αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, ενώ με κάθε ευκαιρία μεταφέρεται στην Αθήνα πως η διαπραγμάτευση δεν θα πρέπει να καθυστερήσει, καθώς μετά τον Μάιο προκύπτουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες για τη χώρα.