Times: Έξι εβδομάδες διορία στην Ελλάδα για το προσφυγικό, αλλιώς αποκλεισμός από τη Σένγκεν

Αυστηρή προειδοποίηση και διορία έξι εβδομάδων για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές, αναμένεται να δώσουν σήμερα στη χώρα μας Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία, κατά τη σημερινή Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για το ζήτημα, όπως μεταδίδουν οι Times του Λονδίνου. Σε διαφορετική περίπτωση, αναφέρει το δημοσίευμα, θα επιβληθεί ιδιότυπη διετής «καραντίνα» στη χώρα μας, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με αποκλεισμό από τη συνθήκη Σένγκεν.

Βασική κριτική των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας είναι ότι η χώρα έχει συστήσει μόλις ένα από τα πέντε κέντρα ταυτοποίησης και κράτησης προσφύγων και μεταναστών, τα οποία έχει συμφωνήσει να δημιουργήσει με τη βοήθεια της Ε.Ε..

Πρόταση για ευρωπαϊκό «φράγμα» στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ

Η Ελλάδα, εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα των επίσης βρετανικών Financial Times, αντιτίθεται στις προτάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για εντατικότερους ελέγχους, με τη βοήθεια ευρωπαϊκού αστυνομικού μηχανισμού, στα βόρεια σύνορά της με την ΠΓΔΜ.

Η πρόταση, την οποία έκανε για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ, έχει κερδίσει τη στήριξη πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Το σχέδιο έχει ως στόχο να απομακρύνει από την κεντρική Ευρώπη το «μέτωπο» των βασικών ελέγχων για πρόσφυγες και μετανάστες. Την πρόταση της Σλοβενίας στηρίζουν η Ουγγαρία και η Πολωνία, ενώ έχει κερδίσει έδαφος και στις Βρυξέλλες. Με βάση επιστολή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον κ. Τσέραρ, φαίνεται ότι και η Κομισιόν στηρίζει τη σχετική πρόταση.

Διαψεύδει ο Αβραμόπουλος

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, πάντως, διέψευσε εκ νέου τα δημοσιεύματα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τίποτα τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί».

«Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα», τόνισε και σημείωσε: «Είναι προφανές ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Γι’ αυτό τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, προκειμένου να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα κράτη αυτά. Δεν θεωρώ ότι η ζώνη Schengen βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρέπει να καταβάλουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό είναι και που οι πολίτες της Ευρώπης ζητούν από εμάς».

«Δεν σκοπεύουμε να γίνουμε νεκροταφείο ψυχών»

Ο Ιωάννης Μουζάλας, ωστόσο, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, τόνισε ότι ο προσωρινός αποκλεισμός της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν δεν θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές των αιτούντων άσυλο προς την Κεντρική Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι η Αθήνα δεν είχε ενημέρωση για το σχέδιο δημιουργίας «φράγματος» στα σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Δεν είναι εύκολο να αιχμαλωτίσει κανείς τους μετανάστες και δεν σκοπεύουμε η Ελλάδα να γίνει νεκροταφείο ψυχών. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι είδους πολιτική είναι μία χώρα να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μουζάλας. Καταλήγοντας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δυνάμεις της Ε.Ε. διαβουλεύονται με μία χώρα η οποία δεν είναι μέλος της Ένωσης, όπως η ΠΓΔΜ, αποκλείοντας από τις σχετικές διαπραγματεύσεις μία χώρα – μέλος, όπως η Ελλάδα.

Πηγή: naftemporiki