Χρέος... και «θυσίες»

Σε μια προσπάθεια να δομήσει έναν λόγο «αντεπίθεσης» θα επιδοθεί απόψε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβο Ντο, που ξεκινάει σε περίπου μία ώρα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Με «καυτή» την ανάσα των πολλαπλών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε κλιμάκωση στην «πλάτη» της συγκυβέρνησης με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, αλλά και στα γεγονότα που σημάδεψαν τις εξελίξεις στη χώρα από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει τους στόχους και τα στοιχήματα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, στην κατεύθυνση της «εντατικοποίησης της προσπάθειας για την οριστική έξοδο από την κρίση».

Ο σχεδιασμός αυτός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, προσδιορίζεται στα βήματα της έγκαιρης και επιτυχούς αξιολόγησης, της έναρξης της συζήτησης για το χρέος και τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να προχωρήσουν οι στοχεύσεις της χώρας για επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016.

Στην τελευταία συνέντευξή του (προ δύο ημερών στην Huffington Post) ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής της επιτυχίας του προγράμματος.

Έγκαιρη επιτυχής αξιολόγηση, που θα οδηγήσει γρήγορα σε συμφωνία για το χρέος, θα σημάνει και γρήγορη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη και πλήρη αλλαγή ψυχολογίας».

«Εύχομαι και ελπίζω να μη χάσουμε αυτή την, ίσως τελευταία, ευκαιρία για την Ελλάδα», συμπλήρωνε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί και στη «σκληρή διαπραγμάτευση» του περασμένου χρόνου και τους κεντρικούς σταθμούς της, έως την επίτευξη της συμφωνίας του καλοκαιριού στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναμένεται να ασκήσει κριτική για τη στάση και το νεοφιλελεύθερο πρόσημο των πολιτικών που καταλογίζει στη ΝΔ ότι πρεσβεύει, ιδιαίτερα μετά και την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η κυβέρνηση κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη όταν κάποιοι από τους εταίρους μας την ήθελαν έξω, ότι ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζες, ότι κυνηγά «χωρίς συμβιβασμούς» τη διαφθορά και φοροδιαφυγή, και ότι βρίσκεται κοντά στο να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση να να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Με το βλέμμα στραμμένο στις θιγόμενες από το ασφαλιστικό και φορολογικό κοινωνικές ομάδες, και ιδιαίτερα τους αγρότες, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ο κ. Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει μεν «ότι χρειάζονται θυσίες από όλους» ωστόσο δεν αποκλείεται να ανακοινώσει κάποια ελάφρυνση των βαρών για τους παραγωγούς. Από το Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πάντως ότι το αίτημα των αγροτών για συζήτηση του φορολογικού τους από μηδενική βάση, εν μέσω διαπραγμάτευσης, δεν είναι εφικτό.

Ο Πρωθυπουργός θα εξαπολύσει και σφοδρή επίθεση και στο νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, επικρίνοντας τα πεπραγμένα του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και επαναλαμβάνοντας ότι είναι κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού και μέρος του παλιού πολιτικού συστήματος και όχι μεταρρυθμιστής.

Ο skai.gr σημειώνει τέλος, ότι από το Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως το αίτημα των αγροτών για συζήτηση του φορολογικού τους από μηδενική βάση, εν μέσω διαπραγμάτευσης, δεν είναι εφικτό.