Αναγκαίες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ζητούμενο η ανάπτυξη

Την ανάγκη να υπάρξουν στην Ελλάδα σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και πολιτικές ανάπτυξης επισήμανε σε συζήτηση στο Νταβός με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών της Γαλλίας και της Ολλανδίας αλλά και του Υπουργού των Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται όλοι να καταλάβουν ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς πρέπει να έχουμε και ανάπτυξη και για να έχουμε ανάπτυξη χρειάζεται να έχουμε ευρωπαϊκές επενδύσεις και ιδιωτικές επενδύσεις” και πρόσθεσε ότι “διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, διαφθοράς, εκσυγχρονισμού δημόσιας διοίκησης, κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και ταυτόχρονα πολιτικές που θα ξαναχτίζουν σιγά σιγά το κοινωνικό κράτος και πάνω από όλα σταθερότητα πολιτική και κοινωνική συνοχή για να σταματήσει το καθεστώς της αβεβαιότητας”.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες για να πετύχει μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή η οποία όμως όπως ανέφερε ήταν μονόπλευρη για κάποιες κοινωνικές κατηγορίες που έχουν σηκώσει όλο το βάρος με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ελλείμματα αλλά να χάνεται το 25% του ΑΕΠ και να διογκώνεται τρομακτικά η ανεργία στο 25%.

“Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της Ευρώπης”, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται να γίνουν γενναία βήματα μπροστά για περισσότερη κοινωνική συνοχή και θα πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών της περιφέρειας και αυτών του βορρά με θέσπιση κοινών φορολογικών και δημοσιονομικών κανόνων.

Συμμετοχή ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό είναι απαραίτητη επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πάνελ στο οποίο συμμετείχε με τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως στην αντίθεση περίπτωση θα ήταν σαν “να πήγαινα στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας δυναμίτη κι ένα αναμμένο κερί”. Άμεση ήταν η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος υπογράμμισε ότι “δεν είμαι ούτε εγώ οπαδός της άποψης ότι πρέπει κανείς να επιχειρεί να ανάψει ένα κερί μέσα σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες, όμως δεν είμαι και της άποψης ότι πρέπει εξαιτίας αυτού του λόγου να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι, η καλύτερη λύση είναι να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες και μετά να ανάψει το κερί”.

Για το θέμα του ΔΝΤ πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας ότι “είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη σημασία της συμβολής του στα ευρωπαϊκά πράγματα, όχι γιατί σνομπάρουμε το ταμείο αλλά γιατί πιστεύαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να τα κάνει καλά τα πράγματα μόνη της εντούτοις έχει κυλήσει νερό στ’ αυλάκι, έχουν ακουστεί οι απόψεις, στην τελευταία διαπραγμάτευση κάποιες χώρες για την Ελλάδα ζητήσανε τη συμμετοχή του ταμείου και την αποδεχθήκαμε προκειμένου να υπάρξει συμφωνία” και υποστήριξε ότι “και τώρα κάνουμε ο,τι μπορούμε προκειμένου να προχωρήσουμε γρήγορα και ομαλά στην υλοποίηση της συμφωνίας. Εύχομαι και ελπίζω η συνύπαρξη τριών διαφορετικών θεσμών και οι διαφωνίες πολλές φορές μεταξύ τους να μην αποτελέσει εξαιτίας της διαφορετικής αντίληψης των ευρωπαϊκών πραγμάτων αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις”.

Ο κ. Σόιμπλε νωρίτερα είχε τονίσει ότι κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της πρέπει να βοηθηθεί κάτι το οποίο έκανε η Γερμανία στην ευρωπαϊκή κρίση, στέλνοντας το μήνυμα ότι “υπάρχουν συμφωνίες που δεν γίνονται σεβαστές”. Συμπλήρωσε ότι στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουν όλοι ό,τι μπορούν για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη, κάτι το οποίο όμως ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία. “Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε”, κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Αναφορικά με το θέμα της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “εκτός από το να θέλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί που σημαίνει να ξεπερνάμε σε ανταγωνιστικότητα τον γείτονά μας πρέπει να μιλήσουμε για την έννοια της παραγωγικότητας, το να γίνουμε πιο παραγωγικοί, δηλαδή πιο αποτελεσματικοί, σημαίνει ότι βελτιωνόμαστε εμείς και από τη δική μας βελτίωση μπορεί να ωφελήσουμε και τον γείτονά μας και τον διπλανό μας” και σημείωσε ότι “στο θέμα της παραγωγικότητας αλλά και της ανταγωνιστικότητας δεν είναι μόνο το εργασιακό κόστος το κριτήριο, για να γίνει παραγωγική και ανταγωνιστική η οικονομία υπάρχουν μια σειρά από κριτήρια που πρέπει να προσεγγίσουμε, χαίρομαι που στην Ελλάδα υπάρχει κοινή συμφωνία ανάμεσα στις παραγωγικές τάξεις, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εργοδοτικούς φορείς να μοιραστούμε τα βάρη με την κοινωνία και συμφώνησαν σε μια πολύ μικρή αύξηση των εισφορών προκειμένου να μην έχουμε 13η συνεχόμενη μείωση των τρεχουσών συντάξεων και να πάμε σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα”.

Προσφυγικό

Μιλώντας νωρίτερα για το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν είναι μια ένωση αλα καρτ όπου κάποιες χώρες ωφελούνται αλλά λίγες μόνο σηκώνουν το βάρος της κρίσης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα σχετικά με το προσφυγικό λέγοντας ότι είναι σημαντικό να επενδύσουμε δισεκατομμύρια ευρώ στις γειτονικές χώρες της Συρίας για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση και πρόσθεσε ότι το προσφυγικό θα κοστίσει πολύ περισσότερο στις ευρωπαϊκές χώρες απ’ ότι έχουν συνειδητοποιήσει. Από την πλευρά του ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει σε 6 με 8 εβδομάδες να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση δεδομένου ότι την άνοιξη, οπότε θα αυξηθούν οι ροές, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη και ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν θέλει το τέλος της Σένγκεν. «Πριν σκοτώσουμε την Συνθήκη Σένγκεν πρέπει να διορθώσουμε την Συνθήκη του Δουβλίνου» σημείωσε χαρακτηριστικά.