Δυσφορία ΝΔ για τις διαρροές από τη συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη

Την έντονη δυσφορία του νέου Προέδρου της ΝΔ προκάλεσαν οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά στην συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στο επιτελείο του. Παρότι στην, περίπου, δίωρη συζήτηση το κλίμα ήταν καλό και πολιτισμένο, οι διαρροές, κατά τις ίδιες πηγές, μετέφεραν μια διαφορετική εικόνα για το τι πραγματικά συζητήθηκε και πώς πίσω από τις κλειστές πόρτες, και μάλιστα ενώ στη συνάντηση δεν υπήρχε κανένα τρίτο πρόσωπο, κάτι που σημαίνει ότι η δυσφορία αφορά στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με αυτές τις κυβερνητικές διαρροές, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να πάρει θέση σε σχέση με το ΔΝΤ και να διαλέξει πλευρά στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό. Επίσης, του ζήτησε να συμβάλει ώστε ξεμπλοκαριστεί το ζήτημα με τη συγκρότηση του ΕΣΡ, να εκλεγεί το νέο συμβούλιο, για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότητησης των καναλιών. «Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες» φέρεται να του είπε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της ΝΔ, ωστόσο, διευκρινίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν εκείνος που άνοιξε την κουβέντα για την αδειοδότηση των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι οι άδειες θα πρέπει να δίνονται από το ΕΣΡ και όχι από τον υπουργό Επικρατείας και ότι πρέπει να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

Όπως μεταδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να ψηφίσει η ΝΔ το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση. «Το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί, είναι η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία αναδείξεις των μόνιμων στελεχών του δημοσίου» φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας. Από τη Συγγρού, μεταδίδεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον Πρωθυπουργό ότι το κομματικό κράτος έχει ξεπεράσει τα όρια και γι’ αυτό υπάρχουν όλες αυτές οι αντιδράσεις.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε τον κ. Τσίπρα για την πολιτική της κυβέρνησης του σε ότι αφορά τις επενδύσεις, και του είπε ότι με ο τρόπος που συμπεριφέρεται στους ξένους επιχειρηματίες είναι προβληματικός για τη χώρα και αποθαρρύνει τους επενδυτές. Του επισήμανε ότι ο λογαριασμός του Ασφαλιστικού είναι μεγάλος, εξαιτίας της συμπεριφοράς και των αποφάσεων της κυβέρνησης όλο τον προηγούμενο χρόνο.

Σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο οποίος αναδεικνύεται στο επόμενο μεγάλο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφή τη θέση του ότι δεν θα συζητήσει μεμονωμένα την αλλαγή του εκλογικού νόμου παρά μόνο αν ενταχθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων θεσμικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα συνδεδεμένο και με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Συζήτηση έγινε και για το προσφυγικό, και ο αρχηγός της ΝΔ άκουσε την ενημέρωση που του έκανε ο πρωθυπουργός σχετικά με το θέμα αυτό που ξεπερνά την ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου για την πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις τρεις το μεσημέρι, συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες, και η συνάντηση ολοκληρώθηκε περίπου 1,5 ώρες αργότερα. Το ραντεβού είχε συμφωνηθεί από το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού στον Μητσοτάκη, το βράδυ της εκλογής του στην προεδρία της ΝΔ. «Προσβλέπω σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο», είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγη ώρα πριν από την συνάντησή τους ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας, μπροστά στις κάμερες, ανέφερε επίσης ότι η παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει και έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο θεσμικούς παράγοντες του τόπου (σ.σ. εννοώντας την περίοδο που ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και δεσμεύτηκε πως σε ό,τι τον αφορά θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, να παράσχει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα διότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεσμικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη διαφωνία που έχουν οι δύο πλευρές σε πολλά ζητήματα, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαφωνία θα παραμείνει.  Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει προσπάθεια συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. «Το νέο πολιτικό ήθος πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας» συμπλήρωσε.

Πηγές: in.gr, ethnos.gr, AΠΕ-ΜΠΕ