Τριμερή συνεργασία με Κύπρο - Ιορδανία ανακοίνωσε ο Ν. Κοτζιάς

Την έναρξη τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, καθώς η Αθήνα επιχειρεί να ενισχύσει το διπλωματικό της αποτύπωμα στη Δυτική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Οι επαφές με το Αμάν έρχονται να συμπληρώσουν τις τριμερείς συνεργασίες που ήδη υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ακόμα, όπως σημειώνει το skai.gr, πως η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε αίτημα για τριμερή συνεργασία και από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ εκκρεμεί η εξέταση παρόμοιου αιτήματος και από την πλευρά του Λιβάνου.Ο Υπουργός Εξωτερικών στάθηκε ακόμα στις επαφές που είχε την Κυριακή με τους ομολόγους του από τρεις βαλκανικές χώρες που είναι επίσης κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία), στο πλαίσιο της προσπάθειας της Αθήνας να ενισχύσει το ρόλο της στην οικονομική ανάπτυξη της χερσονήσου.

Στόχος των επαφών θα είναι να υπάρξει καλύτερος συντονισμός για επενδύσεις, κατασκευές σιδηροδρομικών και ενεργειακών συνδέσεων και αυτοκινητοδρόμων.

Η τετραμερής συνεργασία των τεσσάρων βαλκανικών κρατών θα συνεχιστεί με Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Άμστερνταμ στις 5 και 6 Φεβρουαρίου.