Ξυδάκης προς Roth: Δεν λαμβάνουμε πλήρη βοήθεια στο προσφυγικό

Το προσφυγικό ήταν το βασικό αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης στο Βερολίνο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη, με τον Γερμανό Υφυπουργό Εξωτερικών, Michael Roth.

Ο Ν. Ξυδάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της, ενώ εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Σημείωσε ότι, κατά το προηγούμενο διάστημα, η Ελλάδα ζήτησε επίμονα τη βοήθεια και ενίσχυση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα επίπεδα, έλαβε όμως μέρος αυτής.

Τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στους γεωπολιτικούς λόγους που έχουν προκαλέσει την έκρηξη του προσφυγικού φαινομένου, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο αντίδρασης της Ευρώπης ως ένα «crash test» για την πορεία της Ένωσης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα ανέδειξε τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της Ευρώπης διασώζοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους το 2015 στα θαλάσσια σύνορά της και το ίδιο πράττει και η Γερμανία, υποδεχόμενη 1.000.000 πρόσφυγες.

Οι δύο συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις για το ρόλο της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας την πρόθεσή της να παρέχει άδεια εργασίας στους Σύριους πρόσφυγες ως ένα πρώτο θετικό βήμα για τη μείωση των προσφυγικών ροών, το οποίο θα πρέπει να συνοδευτεί από επιπλέον ενέργειες προς την ίδια κατεύθυνση. Συμφώνησαν ότι το κυριότερο είναι να τερματιστεί η πολεμική σύρραξη στη Συρία και ότι ακόμα και μια κατάπαυση του πυρός θα έστελνε ένα πρώτο θετικό μήνυμα προς τους Σύριους πολίτες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τα νέα βήματα για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής, τονίζοντας όμως την ανάγκη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών και, επομένως, προσεκτικού σχεδιασμού του νέου σώματος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ για το θέμα της πΓΔΜ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια τη γείτονα χώρα ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο και πως, από πλευράς της, η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί κοινά αποδεκτή λύση. Ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο διάλογος που έχει εγκαινιαστεί ανάμεσα στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά και τον ομόλογό του της πΓΔΜ, είναι σε θετική κατεύθυνση.

Τέλος, ο κ. Roth ζήτησε ένα ενημερωθεί για την εξέλιξη του Ελληνικού Προγράμματος και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση, για την οποία αναγνώρισε πως αποτελεί ένα δύσκολο έργο όπως εξάλλου θα ήταν -μια ευρεία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού- δύσκολο έργο και για τη Γερμανία. Οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και ότι ο ρόλος της Γερμανίας προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να είναι ιδιαίτερα θετικός.