"Ανιστόρητοι" όσοι λένε ότι "τέλειωσε ο καραμανλισμός"

Για τις εκλογές στην ΝΔ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την στάση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή και το κομματικό παρασκήνιο μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφορικά με όσα ακούγονται ότι μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη τελείωσε ο καραμανλισμός και ο Κώστας Καραμανλής στη ΝΔ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε: «Άλλο ο καραμανλισμός, άλλο ο Καραμανλής. Ο καραμανλισμός σε επίπεδο αρχών και αξιών δεν μπορεί να πει κανείς ότι τελείωσε. Ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός με κοινωνικό πρόσωπο είναι αρχές και αξίες που δεν μπορεί να πει κανείς ότι τελείωσαν». Στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Όταν έχασε ο Κωστής Στεφανόπουλος από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπαμε ότι τελείωσε ο καραμανλισμός; Όσοι λένε κάτι τέτοια είναι ανιστόρητοι και άσχετοι με την προσέγγιση των εσωτερικών ζητημάτων μας».

Για την στήριξη του Αντώνη Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «ο κ. Σαμαράς στον πρώτο γύρο στήριξε όλους τους άλλους εκτός από εμένα. Τυχαία βρέθηκε στη Μεσσηνία ο Κυριάκος με τέτοια ποσοστά; Βοήθησε (η στήριξη Καραμανλή). Τιμή μου είναι να με υποστηρίζει ένας πρώην πρωθυπουργός. Όπως με στεναχώρησε που δεν με στήριξε ο κ. Σαμαράς».

Στη συνέχεια ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης εξήγησε ότι κανείς από την ΝΔ δεν ενδιαφέρθηκε για την προεδρία πριν από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. «Αρνήθηκαν όλοι κατηγορηματικά το συνέδριο. Αρνήθηκαν κατηγορηματικά τον τρόπο αλλαγής του προέδρου της ΝΔ. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να αναλάβει την αρχηγία πριν από τις εθνικές εκλογές. Και απορώ γιατί ο κ. Σαμαράς που στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν του έδωσε απευθείας το κόμμα;», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

«Εγώ με σεβασμό και εκτίμηση τον αντιμετωπίζω. Σε πολλά ζητήματα της πολιτικής μας έχουμε διαφορετική άποψη. Εγώ δεν έχω τίποτα με τον κ. Σαμαρά. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρχε μία τέτοια λυσσαλέα αντίδραση από κάποιους δικούς του», σημείωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Για τη στήριξη στην υποψηφιότητα του από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και τα σενάρια περί επιστροφής του στη ΝΔ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τόνισε ότι «αν θέλει να γυρίσει δεν είναι ανάγκη να είναι ο Βαγγέλης. Όποτε θέλει γυρίζει. Αυτά είναι σενάρια για να τα συζητάμε. Δεν έχουν όμως καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο Καραμανλής είχε μία άποψη και δεν έκανε τηλέφωνα. Βγήκε μία ‘’διαρροή’’ κύκλων. Και τα αποτελέσματα ίσως να ήταν διαφορετικά αν είχαν γίνει εκλογές στις 22 Νοεμβρίου».

Παράλληλα για τις «διαρροές» ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Κώστα Καραμανλή εξήγησε ότι «δεν είναι κακό να έχουμε κοινωνικές σχέσεις οι πολιτικοί και να υπάρχει όποτε χρειαστεί για το καλό της χώρας πολιτική συνεννόηση»

«Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι επί Μεϊμαράκη δεν θα υπήρχε θέμα τέτοιας συναίνεσης και συνεννόησης. Εγώ τόνισα και τότε και παραμένω σταθερός στη θέση μου ούτε συναίνεση ούτε αυτά που ακούγονταν. Ξεκαθάρισα ότι θα πρέπει να είναι αποτελεσματική και εποικοδομητική η αντιπολίτευση για το συμφέρον του τόπου», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

«Εγώ του εύχομαι να πάει καλά. Του λέω ότι είμαι παρών. Θα είμαι δίπλα του. Θα κάνω αυτό που έκανα σε όλη μου τη ζωή, να βοηθάω τον εκλεγμένο αρχηγό του κόμματος. Εγώ ουδέποτε έφυγα από το κόμμα και ούτε σκοπεύω», σημείωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ.

«Από εδώ και πέρα θα παίξω το ρόλο του βουλευτή. Εγώ πιστεύω ότι εφόσον θα λειτουργήσουμε δημοκρατικά- γιατί έτσι λειτουργήσαμε τους μήνες που εγώ ήμουν πρόεδρος- εάν έχουμε άλλες απόψεις για τα σοβαρά ζητήματα θα πάμε στα όργανα, στην κοινοβουλευτική ομάδα. Θα πούμε τις απόψεις μας και θα στοιχηθούμε στην πλειοψηφία», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Μάλιστα ανέφερε ότι δεν του αρέσει το σύνθημα «όλοι μαζί» του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αυτό το όλοι μαζί δεν μου πολύ αρέσει συνήθως. Γιατί ο πρόεδρος εννοεί: Όλοι μαζί μου. Και όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου να διαγραφεί», είπε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και συνέχισε: «Ακούω τον κ. Μητσοτάκη που λέει ανανέωση. Εγώ δεν είπα ποτέ ανανέωση. Εγώ είπα ανανέωση με αξιοκρατία. Εάν ανανεώσουμε με μόνο κριτήριο γιατί είναι νέοι και είναι και φίλοι μου τότε θα είναι ευνοιοκρατία».

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σχολίασε: «Δεν αισθάνθηκα ιδιαίτερη πικρία για το αποτέλεσμα γιατί ήμουν ψυχολογικά προετοιμασμένος. Αισθάνθηκα μία στεναχώρια για την συμπεριφορά κάποιων, πάνω απ’ όλα και συνυποψηφίων. Καταρχήν ήταν μια διαδικασία που δεν με έβρισκε πολύ σύμφωνο και ήμουν πολύ προβληματισμένος αν θα πρέπει να συμμετέχω. Μου προέκυψε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Το 28% μου δημιουργούσε την υποχρέωση να είμαι υποψήφιος».

Επιπλέον υπεραμύνθηκε της στάσης του να μην ζητήσει στήριξη στον δεύτερο γύρο από κανέναν συνυποψήφιο του. «Είπα και δημοσίως ότι δεν πήρα τον κ. Τζιτζικώστα ούτε για χρόνια πολλά γιατί θα παρερμηνευόταν από τους δημοσιογράφους. Θα έδινα την δυνατότητα στον οποιονδήποτε να λέει ότι τον πήρα και τον παρακαλούσα ή ότι του υποσχέθηκα την αντιπροεδρία».

«Αυτό που σας είπε ο κ. Γεωργιάδης, υπαινίσσεται ότι τον πήρε τηλέφωνο ο κ. Μητσοτάκης και κάτι συμφώνησαν. Αν αυτά οδηγούν την πολιτική σκέψη του τότε να πω ότι είναι απολίτικος. Αυτά είναι πολιτική καφενείου. Αν πήγε με τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν τον πήρα εγώ τηλέφωνο ας βγάλουν όλοι τα συμπεράσματα τους. Εγώ δεν πήρα κανέναν. Ούτε πιστεύω ότι τυχαία βρέθηκαν όλοι μαζί για τα Θεοφάνεια στην Θεσσαλονίκη.

Ήξεραν ότι δεν θα δώσω ανταλλάγματα», ανέφερε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον πρωθυπουργό και την πολιτική που ακολούθησε μετά την ψήφιση του μνημονίου.

«Είπα εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για να πάμε μαζί στους δανειστές. Μετά τις εκλογές ο κ. Τσίπρας πήγε μόνος του στους δανειστές. Προεκλογικά είπε ότι δεν θα φέρει μέτρα και ότι αν φέρει δεν θα πλήξουν τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα έχουν θετικό κοινωνικό πρόσημο.

Του δώσαμε 251 ψήφους που κανείς δεν έχει πάρει και τον πήγαμε σε επίπεδο εθνικού ηγέτη. Και ο άνθρωπος δεν το έχει. Θέλει να είναι κομματάρχης. Πήγε τον τόπο σε εκλογική περιπέτεια μόνο και μόνο για να ξεκαθαρίσει τα εσωτερικά του κόμματος του. Εμείς μέτρα δεν ψηφίσαμε.

Τα μέτρα τώρα έρχονται και έχουν απόλυτη σφραγίδα Τσίπρα», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: real.gr