Οι πολίτες ψηφίζουν για νέο πρόεδρο στη Νέα Δημοκρατία (upd)

Ομαλά εξελίσσεται από τις 7 το πρωί η διαδικασία για την εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Οι πολίτες καλούνται να αναδείξουν το νέο αρχηγό επιλέγοντας μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και πρόσθεσε ότι «νικητές είναι όλοι και έτσι θα βαδίσουμε». Επιθεωρώντας την εκλογική διαδικασία στο ΕΒΕΑ, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο του κόμματος, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μία μεγάλη γιορτή» για την παράταξη και υπογράμμισε ότι «σ’ αυτή τη γιορτή συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν η Ν.Δ. να γυρίσει σελίδα».

Καταλήγοντας ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «το κόμμα από αύριο θα ξεκινήσει μία νέα πορεία, θα δημιουργήσει ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, με στόχο να ανακτήσει την αξιοπιστία των πολιτών».

Νωρίτερα είχε στείλει μήνυμα μέσω Τwitter στους ψηφοφόρους με έμφαση στον ενωτικό χαρακτήρα που θέλει να δώσει στην υποψηφιότητά του. Ο τέως πρόεδρος σημείωσε ότι από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Πρόσθεσε ότι «το 28% μαζί θα το κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα φέρει τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα και θα την κάνει κυβέρνηση» για να καταλήξει λέγοντας ότι «η Ν.Δ. είναι μία. Είναι κόμμα δημοκρατικό, κεντροδεξιό, σύγχρονο, φιλελεύθερο».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Σήμερα ξημερώνει μία νέα μέρα για τη Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα».

metonkyriako

Ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος κ. Κυρ. Μητσοτάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο πριν τις 11:00 σήμερα το πρωί στην Κηφισιά, όπου έφτασε συνοδευόμενος από τον μεγάλο γιο και καταχειροκροτούμενος από τους συγκεντρωμένους. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους Νεοδημοκράτες «που προσέρχονται και σήμερα μαζικά να ψηφίσουν», τόνισε ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, χωρίς καμία καθυστέρηση και ζήτησε από όσους δεν έχουν πάει ακόμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να το κάνουν. «Την Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία εκτός από ενωμένη θα είναι και ανανεωμένη», σημείωσε με νόημα και κατέληξε λέγοντας ότι «η νέα μεγάλη κεντροδεξιά θα προτάξει σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Χωρίς να κάνει κάποια δήλωση ψήφισε στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής, ενώ από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης ο Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι και οι δύο υποψήφιοι μπορούν να κερδίσουν τον Αλέξη Τσίπρα.

“Σήμερα ολοκληρώνουμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε στις 20 Δεκεμβρίου ώστε να κάνουμε τη ΝΔ μια μεγάλη, δυνατή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη. Με τη συμμετοχή μας διασφαλίζουμε την ομαλή πορεία της παράταξής μας στο μέλλον. Είναι μια κρητική υπόθεση. Και οι δύο είναι και άξιοι και ικανοί. Πιστεύω ότι μπορούν να αναδιοργανώσουν και πολιτικά και ιδεολογικά και οργανωτικά τη ΝΔ και φυσικά να κερδίσουν τον κ. Τσίπρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης.

“Η παράταξή μας πάλεψε, δικαιώθηκε, κράτησε και από αύριο πρέπει να πάρει στα χέρια της όλη την Ελλάδα”, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ψήφισε επίσης στην Κηφισιά.

Καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση του αποτελέσματος εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή. Πόσοι, δηλαδή, από τους 404.000 ψηφοφόρους που προσήλθαν στην πρώτη αναμέτρηση, θα κάνουν το ίδιο και σήμερα.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν ότι μέχρι τις 10 το πρωί είχαν ψηφίσει 40.000 πολίτες, ωστόσο σαφέστερη εικόνα για τη συμμετοχή εκτιμάται ότι θα υπάρχει στις 14:00. Σύμφωνα επίσης με τις πληροφορίες, που επικαλείται το Mega στην Β΄Αθήνας, από τους 10.200 πολίτες που είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο σε Ίλιον, Καματερό, Πετρούπολη, Αιγάλεω και Φιλαδέλφεια, σήμερα μέχρι τις 10:45 είχαν προσέλθει στις κάλπες περίπου 4.600. Ενδεχομένως η αυξημένη αυτή προσέλευση να σχετίζεται και με το γεγονός ότι και οι δύο υποψήφιοι εκλέγονται στην περιφέρεια αυτή.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν και στον πρώτο γύρο (στις 20 Δεκεμβρίου), και θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα, αλλά αυτή την φορά στο εκλογικό τμήμα (κάλπη) στο οποίο αντιστοιχεί το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους.

Συγκριτικά με τον πρώτο γύρο και τις ουρές που σημειώθηκαν, η διαδικασία αναμένεται να κυλήσει γρηγορότερα, καθώς οι πολίτες δεν θα πρέπει να συμπληρώσουν και αυτή τη φορά το ειδικό έντυπο, ενώ δεν θα χρειαστεί επίσης να καταβάλουν το αντίτιμο των 3 ευρώ.

Για την αναγνώρισή τους από την Εφορευτική Επιτροπή, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους είτε την ελληνική ταυτότητά τους (ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής), είτε το ελληνικό διαβατήριό τους (ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει), είτε το ελληνικό δίπλωμα οδήγησής τους.