ΝΔ: Η ώρα της αλήθειας (upd)

Η ώρα της αλήθειας για τη «Νέα Δημοκρατία» έφτασε. Ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα προς τις 7 αύριο το πρωί οπότε αναμένεται να ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες για να αναδείξουν πρόεδρο έναν εκ των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι κάλπες προγραμματίζεται να κλείσουν στις 7 το απόγευμα εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή, όπως συνέβη στον πρώτο γύρο, ενώ, η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περίπου στις 11 το βράδυ της Κυριακής.

Στη διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, εξηγώντας: «Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά».

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Πάντως δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δεν θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου, έχει προβάδισμα, παρότι ο ίδιος αρνείται ότι είναι το φαβορί. Όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση, πάντως, τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται.

Η «Καθημερινή» εκτιμά ότι καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%.

Το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται να καθοριστεί από σειρά παραμέτρων, και συγκεκριμένα:

• Από τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, του πρώτου γύρου, που θα επιτύχουν οι κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης, καθώς το ενδεχόμενο μεταξύ τους μετακινήσεων μεταβάλλει τα δεδομένα.

• Από τον βαθμό απορρόφησης των ψηφοφόρων που επέλεξαν την πρώτη Κυριακή έναν εκ των Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη. Πάντοτε με την επισήμανση ότι αποτελεί ζητούμενο ο βαθμός «συμμόρφωσης» των ψηφοφόρων στις «γραμμές» των στελεχών, ο κ. Μητσοτάκης εμφανώς προσδοκά στους ψηφοφόρους του κ. Τζιτζικώστα, ενώ έχει την αμέριστη πολιτική και οργανωτική στήριξη του κ. Γεωργιάδη. Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης προσδοκά βάσιμα να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σημαντικός αριθμός στελεχών που στήριξαν τον κ. Τζιτζικώστα δηλώνουν την υποστήριξή τους.

• Από την ισορροπία των δύο υποψηφίων στο κρίσιμο από πολιτικής απόψεως λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και τις σχετικές επιδόσεις τους σε νομούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως οι αγροτικές και οι ημιαστικές περιοχές, όπου ο κ. Μεϊμαράκης κατέγραψε ισχυρό προβάδισμα.

Το «Βήμα» σημειώνει ότι το γεγονός ότι υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι δίνει ένα επιπλέον όπλο στα γραφεία των δυο υποψήφιων που «τρέχουν»«, ενώ τις τελευταίες ώρες έγιναν και δηλώσεις στήριξης που επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες, όπως π.χ. στα Τρίκαλα, του βουλευτή και πρώην υπουργού, του Κώστα Σκρέκα που ήταν με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τώρα συντάσσεται με τον κ. Μεϊμαράκη που δίνει σημασία στο γεγονός ότι φθάνει στο δεύτερο γύρο με τη διαφορά των 11,3 μονάδων του πρώτου γύρου.

Ο κ. Μητσοτάκης, εν αντιθέσει με το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη που θεωρούν ότι θα κερδίσει ο πρώην πρόεδρος, εκτιμά ότι έχουν δημιουργηθεί συνθήκες μιας μεγάλης εσωκομματικής ανατροπής, με το επιχείρημα ότι υπάρχει το 60% της βάσης που ζήτησε στον πρώτο γύρο την ανανέωση και αυτό θα καταγραφεί, όπως λέει, και την Κυριακή.

Μένει να φανεί όμως πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι ότι το εκλογικό σώμα έχει μέσο όρο ηλικίας τα 55 χρόνια και η μάχη των δυο επιτελείων αφορά το μέτωπο της Αττικής, της Βόρειας Ελλάδας και της συμμετοχής (σ.σ. η αποχή ευνοεί τον πρώτο του πρώτου γύρου κ. Μεϊμαράκη).

Καθοριστικός παράγοντας είναι η πολιτική προίκα του κ. Τζιτζικώστα (σ.σ. μίλησε για ψήφο κατά συνείδηση, αλλά έκλινε ελαφρά προς τον κ. Μητσοτάκη) και του Άδωνι Γεωργιάδη που συντάσσεται ανοικτά με τον κ. Μητσοτάκη.

Ενόψει των εκλογών, ο κ. Μεϊμαράκης μέσω twitter, σημείωσε ότι από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. «Το 28% μαζί θα το κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα φέρει τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα και θα την κάνει κυβέρνηση…Η Ν.Δ. είναι μία. Είναι κόμμα δημοκρατικό, κεντροδεξιό, σύγχρονο, φιλελεύθερο»» ανέφερε.

Στο παρασκήνιο, όπως σημειώνει ρεπορτάζ του euro2day.gr, δεκτή φέρεται να έγινε η παραίτηση του γενικού διευθυντή της ΝΔ, Κώστα Τσιμάρα, ο οποίος εδώ και καιρό είχε προαναγγείλει τη συγκεκριμένη του κίνηση.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι το πρώην -πλέον- υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος βρισκόταν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος μάλιστα σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις της ΚΕΦΕ, του είχε επιτεθεί λεκτικά με βαριές φράσεις.

Τις τελευταίες μέρες ο κ. Τσιμάρας είχε ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα να αντιμετωπίσει, την απροθυμία αρκετών προέδρων νομαρχιακών επιτροπών να αποδώσουν στο κόμμα τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί κατά τον πρώτο γύρο από τα αντίτιμα των τριών ευρώ του κάθε ψηφοφόρου. Εξέλιξη που οδήγησε σε πολλές και έντονες αντιπαραθέσεις και που ίσως να έπαιξε το δικό της ρόλο στην παραίτηση του γενικού διευθυντή.

Μητσοτάκης: «Το κόμμα… σε κώμα»

 Στο μεταξύ, σήμερα, μιλώντας στο MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως αύριο το βράδυ θα είναι εκείνος ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών.

Ο ίδιος τόνισε πως θα προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές στο κόμμα υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί με όλους αλλά θα αξιοποιήσει τα ικανά στελέχη, προχωρώντας σε αξιολόγησή τους.

Στρέφοντας τα “πυρά” του κατά του κ. Μεϊμαράκη αναφορικά με το γεγονός ότι δεν είχε πολιτευτεί αρκετά νωρίς και δεν έχει δώσει μεγάλο αγώνα για τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

“Αν ήθελα αξιοποιώντας και το πλεονέκτημα του ονόματός μου να είχα πολιτευτεί θα το είχα κάνει και νωρίτερα από τα 36 μου. Θα γυρίσω τούμπα το σκεπτικό του κ. Μεϊμαράκη και θα πω ότι για μένα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα ότι εγώ για 10 χρόνια δούλεψα. Κι όταν θα προχωρήσω αύριο σε μια ανανέωση και έναν εμπλουτισμό των ψηφοδελτίων το πρώτο πράγμα που θα κοιτάω αν κάποιος θέλει να υπηρετήσει τη ΝΔ θα είναι αν έχει κολλήσει ένσημα κι αν είναι γειωμένος στην κοινωνία”.

Πρόσθεσε πως μερικές φορές αισθάνεται ότι «το κόμμα είναι σε κώμα».

Εξήγησε πάντως ότι την επόμενη μέρα δεν υπάρχει θέμα διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας και εξήγησε πως στην περίπτωση εκλογής του, το κόμμα θα φύγει από τα γραφεία στη Συγγρού και θα αναζητηθεί οικονομικότερο κτίριο ώστε να διορθωθεί η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΝΔ.

Ο ίδιος προανήγγειλε τη διενέργεια συνεδρίου – ενδεχομένως και έκτακτου – σε μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο θα επιλέξει και νέο γραμματέα του κόμματος.

Μεϊμαράκης: «Δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι»

«Δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής θα είναι η ΝΔ. Και όλοι μαζί θα πειθαρχήσουμε στη βούληση των ψηφοφόρων», λέει για την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» τονίζει ακόμη ότι «όλοι μαζί, ενωμένοι, θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση της παράταξής μας» και «θα δώσουμε τη μάχη στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, κοντά στους πολίτες, για να ανατρέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης που δημιουργεί νέα αδιέξοδα».

Ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «και στον δεύτερο γύρο οι φίλοι της ΝΔ θα επιβεβαιώσουν κατά πλειοψηφία την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ «θα πρέπει να μπορεί να συνθέτει απόψεις και προτάσεις», «να προχωρήσει στην εκ βάθρων ανανέωση της παράταξης, σε ιδέες και πρόσωπα, με αξιοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες», και «να διαθέτει τις οργανωτικές γνώσεις για να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές στην ανασυγκρότηση του κόμματος».

Σημειώνει ακόμα ότι εφόσον την Κυριακή το βράδυ είναι ο νικητής, θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές σε δύο άξονες. Σε θεσμικό επίπεδο, σημειώνει, «θα προχωρήσουμε άμεσα στην αναδιοργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να ασκήσουμε άμεσα με δυναμικό και αξιόπιστο τρόπο τον θεσμικό μας ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση». Σε κομματικό επίπεδο, συμπληρώνει, «θα ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την οργανωτική ανασυγκρότηση και τη διεξαγωγή του συνεδρίου μας», μέσα από το οποίο η βάση της ΝΔ θα αποφασίσει «πώς θα προχωρήσουμε την ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, ώστε να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία».

Πηγή: ΑΠΕ, euro2day.gr, MEGA, «Καθημερινή», «Βήμα»