«Ίσες αποστάσεις» η σύσταση του υπ. Δικαιοσύνης μετά το επεισόδιο με Ισραηλινούς σε πτήση της Aegean

Την αντίδραση του υπουργείου Δικαιοσύνης προκάλεσε το περιστατικό σε πτήση της Aegean που σημειώθηκε την Κυριακή, όταν ομάδα Ισραηλινών που επέβαινε σε αεροσκάφος που θα πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα – Τελ Αβίβ, εμπόδισε την απογείωση του αεροπλάνου απαιτώντας την αποβίβαση των δύο συνεπιβατών τους με την αιτιολογία ότι ήταν Αραβοισραηλινοί και ως εκ τούτου δεν ένιωθαν ασφαλείς μαζί τους, γεγονός που τελικά συνέβη.

Το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι “είναι καταδικαστέα, απ’ όπου κι αν προέρχεται, κάθε διακριτική μεταχείριση για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού”.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

“Με αφορμή το περιστατικό της 3ης Ιανουαρίου στην πτήση Α3 928 της εταιρίας AΕGEAN από την Αθήνα προς το Τελ Αβίβ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων υπενθυμίζει πως πρέπει να τηρείται απαρεγκλίτως η αρχή της ίσης μεταχείρισης στη διάθεση και την παροχή αγαθών και υπηρεσιών. Απαγορεύεται και είναι καταδικαστέα, απ’ όπου κι αν προέρχεται, κάθε διακριτική μεταχείριση για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.

Επισημαίνεται επίσης πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προωθεί τη διαδικασία αναθεώρησης του Ν. 3304/2005 με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης και την καλύτερη προστασία κάθε προσώπου από διακρίσεις.”