Τον ΠτΔ και τα κόμματα ενημερώνει ο Γ. Κατρούγκαλος για το ασφαλιστικό

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ενημερώνει σήμερα Δευτέρα ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, για το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης προς τους δανειστές για το ασφαλιστικό σε μια προσπάθεια διασφάλισης της μέγιστης δυνατής συναίνεσης απέναντι στην σκληρή διαπραγμάτευση που προμηνύεται με τους δανειστές, οι οποίοι φαίνεται ότι διατυπώνουν επιπλέον απαιτήσεις. Η επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προγραμματιστεί για τις 18.00.

Ο Υπουργός Εργασίας ξεκίνησε τις συναντήσεις με τον μεταβατικό αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, στο γραφείο του στη Βουλή, λίγο πριν τις 11:30. Μαζί με τον Γιάννη Πλακιωτάκη ήταν και ο πρώην Υπουργός Γιάννης Βρούτσης. H συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:00. Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Πλακιωτάκης χαρακτήρισε χρήσιμη και επικοδομητική την συνάντηση και τόνισε ότι «είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης των συντάξεων και οποιαδήποτε αύξησης των εισφορών. Η ΝΔ θα διατυπώσει την άποψή της, αφού πρώτα μελετήσει καλά την πρόταση. Ωστόσο, από την πρόταση της κυβέρνησης φαίνεται μείωση των συντάξεων». Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «το μόνο που ψάχνει είναι μια συναίνεση στο λάθος” και υιοθέτηση των δικών του απόψεων. Η ΝΔ είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης στη βάση διαλόγου και προτάσεων», κατέληξε ο πρόεδρος του κόμματος.

Το πάγιο αίτημα της Ένωσης Κεντρώων για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης επανέλαβε ο Βασίλης Λεβέντης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Λεβέντης ανέφερε πως ο υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και αναρωτήθηκε ο ίδιος πώς μπορεί να συμβεί αυτό.

Εκτίμησε, πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην πειράξει “τους βολεμένους”, όσους δηλαδή λαμβάνουν συντάξεις ύψους χιλιάδων ευρώ. Από την πλευρά του, ο Γ. Κατρούγκαλος σε μία σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό ως “εθνικό θέμα” και ζήτησε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Μετά τον κ. Λεβέντη, ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με τον κ. Αμυρά από το “Ποτάμι” και αυτή την ώρα θα δει κατ’ ιδίαν τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Γ. Κατρούγκαλο, καθώς όπως σχολίασε, σε ανάρτησή του στο Facebook «Το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα Δημοσίων Σχέσεων της κυβέρνησης».

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου, όπως επιβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας στο «Έθνος της Κυριακής», καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή καθώς ορισμένοι από του δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις και γι αυτό η κυβέρνηση αναζητά ερείσματα στο διπλωματικό επίπεδο. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση λέει ο Υπουργός Εργασίας έχει τρεις κύριους άξονες:

  • Πρώτον, επιχειρεί την συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημοσιο τομέα.
  • Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος.
  • Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Διακηρυγμένη η μη μείωση των κύριων συντάξεων

Επαναλαμβάνει ότι η μη μείωση των κύριων συντάξεων είναι διακηρυγμένη από τον πρωθυπουργό θεμελιακή δέσμευση της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης και προσθέτει ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις για την διεύρυνση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος όχι μόνο για να καλυφθούν τα ταμειακά ελλείμμματα, αλλά και για να ενισχυθούν τα ανύπαρκτα αποθεματικά.

Σημειώνει δε ότι ο νέος τρόπος υπολογισκιμού των εισφορών θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με αυθαίρετες ασφαλιστικές κλάσεις.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη λέε ότι θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 ή σε όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας.

Για την εθνική σύνταξη

Διευκρινίζει δε, ότι η εθνική σύνταξη δεν θα είναι η κατώτατη σύνταξη. Για την ενοποιήσεις ταμείων αναφέρει ότι «η μεταρρύθμιση προβλέπει την πλήρη οργανωτική και λειουργική ενοποίηση του συστήματος».

Τέλος όσον αφορά το μέτωπο των εργασιακών ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει ότι «η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί θεμελιώδη δέσμευση και στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Αμέσως μόλις κλείσει το μέτωπο του ασφαλιστικού θα ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το θέμα αυτό».

Πηγές: naftemporiki.gr, in.gr, Έθνος της Κυριακής