Τη Δευτέρα κατατίθεται στους δανειστές η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Τη Δευτέρα κατατίθεται στους δανειστές η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό παρά τις αντιδράσεις που αντιμετωπίζει σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του στη Real News ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει να δεσμευθεί ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και σημειώνει ότι η Αθήνα -αν και θα τηρήσει «κατά γράμμα» το πρόγραμμα στήριξης – δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει «σε παράλογες και άδικες απαιτήσεις».

Τις δυο πλευρές χωρίζουν αρκετά σημεία στα ποσοστά αναπλήρωσης, παραδέχεται στο Έθνος της Κυριακής ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. «Στο ασφαλιστικό υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν» δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Το ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου για το λαό, δεν αφορά μόνο τις σημερινές, αλλά και τις επόμενες γενιές, είναι εγκληματικό… Δεν έχει σημασία αν θα είναι από καρυδιά ή από σανίδα το είδος του φερέτρου για το ασφαλιστικό» ανέφερε μάλιστα ο Δημήτρης Κουτσούμπας και προέβλεψε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις (…) σε κανά δυο χρόνια θα ξανασυζητάμε για δημοσιονομική βιωσιμότητα».

«Ο πρωθυπουργός πάει να λύσει με το λάθος τρόπο το ασφαλιστικό», εκτιμά ο Βασίλης Λεβέντης. Μιλώντας στο Μega, ο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τονίζει ότι «ο Τσίπρας λέει ότι αν δεν δοθεί λύση στο ασφαλιστικό δεν θα μπορούν να δώσουν συντάξεις σε πέντε χρόνια, ο Νεφελούδης σε ένα χρόνο, έχουν εσωτερικό πρόβλημα ο καθένας λέει τα δικά του».

Μήνυμα στην κυβέρνηση πως σήμερα «δεν νοείται» να υπάρξει «νέα οπισθοδρόμηση» στην τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους στέλνει από την πλευρά του, μέσω άρθρου του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Γιάννης Στουρνάρας. Τονίζει ότι το ασφαλιστικό και η φορολόγηση των αγροτών είναι απαραίτητες δράσεις.

Ο διοικητής της ΤτΕ απευθύνει μάλιστα έμμεση έκκληση σε όλα τα μέλη της Βουλής να υποστηρίξουν τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Γιάννη Μιχελογιαννάκη στον ΣΚΑΪ ο οποίος ανέφερε ότι θα παλέψει για να μην περάσουν οι μειώσεις στις συντάξεις, ενώ – για το άλλο καυτό θέμα, αυτό της φορολόγησης των αγροτών – υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ξεχάσει τον τριπλασιασμό των εισφορών του ΟΓΑ.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης εκτίμησε ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις, ωστόσο προειδοποίησε ότι αν το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κάτω του 60%, οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 6%.

«Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό δεν θα μπορούμε σε ένα χρόνο να δώσουμε συντάξεις» προειδοποίησε μέσα του Mega ο γγ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. O κ. Νεφελούδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, εξηγώντας ότι δεν καθορίζει τη βιωσιμότητα ως προς τις κύριες συντάξεις αλλά αφορά τη διαδικασία σταθεροποίησης του συστήματος εις το διηνεκές.
O γγ. του υπουργείου Εργασίας επανέλαβε ότι δεν θα πειραχθούν οι κύριες συντάξεις αλλά και δεν θα συγχωνευθούν κύριες και επικουρικές.