Αντιμέτωπη με μία δύσκολη χρονιά αναμένεται να βρεθεί η Ελλάδα το 2016, όπως εκτιμά το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών ερευνών Stratfor, υποστηρίζοντας ότι η βασική απειλή είναι η κοινωνική αναταραχή. Το Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κατάρρευση της κυβέρνησης, λόγω της ισχνής πλειοψηφίας στην βουλή και εκτιμά ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη δεν έχει πάψει να υφίσταται, αν και είναι χαμηλότερος.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι αντιμέτωπη με δύο βασικά προβλήματα, την πολιτική αστάθεια και την κοινωνική αναταραχή, υποστηρίζει το Stratfor στις προβλέψεις του για την επόμενη χρονιά. Όπως αναφέρει το Stratfor, η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με μια ακόμα χρονιά αναιμικής ανάπτυξης και εξαιρετικά υψηλής ανεργίας. Αυτό Αναμένεται να οδηγήσει σε διαδηλώσεις αλλά και συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, κάτι που θα επιβραδύνει την διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την ανάλυση του γεωστρατηγικού think tank, όπως την αναφέρει το euro2day, μια κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια πολύ ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, το ελληνικό κατεστημένο θέλει να αποφύγει πρόωρες εκλογές, ώστε ακόμα και στην περίπτωση που η κυβέρνηση πέσει να αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή συνεργασίας που θα είναι σε θέση να εγκρίνει νομοσχέδια και μάλιστα τα δύσκολα νομοσχέδια της επόμενης περιόδου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Stratfor στην ανάλυσή του: «Το 2016 η σοβαρότερη απειλή για την Ελλάδα δεν έχει να κάνει με την αποπληρωμή του χρέους αλλά με την κοινωνική αναταραχή. Δεν θεωρείται πιθανή μία κρίση, όπως εκείνη του 2015 καθώς η χώρα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα πιεστικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας ή Grexit είναι χαμηλότερος από ότι το 2015. Αλλά η επιμονή της Γερμανίας και η αντίσταση της Ελλάδας θα κάνουν δύσκολη την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης και οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους πιθανότατα θα καθυστερήσουν ως το τέλος του 2016.
»Δεν περιμένουμε η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη το 2016, αλλά τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν πολύ δρόμο για να επιλυθούν. Αν ενισχυθεί η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, αρχικά από τους πολίτες και στην συνέχεια από την κυβέρνηση, η χώρα θα μπει σε τροχιά για μια ακόμα αναπόφευκτη σύγκρουση με τους πιστωτές της» καταλήγει.