Μπροστά πάνω από δέκα μονάδες ο Β. Μεϊμαράκης στο 85% των ψήφων

Προβάδισμα περίπου δέκα ποσοστιαίων μονάδων δίνουν στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στην ΝΔ με διασταυρωμένο το 85% των ψήφων.  Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο προεδρεύων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, και προέρχονται από 1062 εκ των 1251 εκλογικών τμημάτων συνολικά.

Ειδικότερα:

Βαγγέλης Μεϊμαράκης 39,51%

Κυριάκος Μητσοτάκης 28,27%

Απόστολος Τζιτζικώστας 21,15

Άδωνις Γεωργιάδης 11,07

Τα στοιχεία αυτά όπως διευκρίνισε ο κ.Τραγάκης, προέρχονται από τη διασταύρωση των φαξ με τις ηλεκτρονικές διαβιβάσεις, ενώ αναμένονται τα φαξ από τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στο λεκανοπέδιο. Την Δευτέρα θα δοθεί το πρωτόκολλο της ψηφοφορίας και αυτό θα είναι το επίσημο αποτέλεσμα.

Ο κ.Τραγάκης πάντως απέρριψε τις αιτιάσεις για καθυστέρηση, με το επιχείρημα πως και στις εθνικές εκλογές τα επίσημα τελικά αποτελέσματα ανακοινώνονται μετά από δύο- τρεις ημέρες.

Το παράδοξο στην περίπτωση της ΝΔ, όπως σημειώνει η Βίκυ Σαμαρά, στο news247.gr,  είναι πως οι συμμαχίες και οι στρατηγικές εν όψει δεύτερου γύρου είχαν ήδη χαραχθεί από χθες και κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, χωρίς να γνωρίζει κανείς τα επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, αν και ήταν σαφές από το βράδυ της Κυριακής, ότι πρώτος ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και δεύτερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως σημειώνει ο Θοδωρής Λαπαναΐτης σε άρθρο του, επίσης, στο news247.gr  το πολιτικό συμπέρασμα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής οδηγεί στην άποψη περί μιας μάχης εντός της ΝΔ βγαλμένη από τα παλιά αλλά και με χαρακτηριστικά που προσδιορίζονται από τις νέες πολιτικές συνθήκες εντός των οποίων η ΝΔ ως η κατεξοχήν αστική παράταξη καλείται να βρει το βηματισμό της.

Από τη μια μεριά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που έχει το χρίσμα του Κώστα Καραμανλή και ήδη πολλοί εκ των υποστηρικτών του σπεύδουν να ερμηνεύσουν τη χτεσινή του επικράτηση ως νίκη του πρώην πρωθυπουργού. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εκτός από το συμβολισμό της επίσημης στήριξης του επίτιμου προέδρου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το πιο δυνατό του χαρτί δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς, ότι ήταν η ανάδειξη της αντίθεσής του σε συγκεκριμένες επιλογές του καραμανλισμού στη σύγχρονη ιστορία της χώρας την τελευταία δεκαετία, όπως το γεγονός ότι δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ερωτηθείς σχετικά με το πόσο επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα η επανεμφάνιση του Κώστα Καραμανλή και η γνωστοποίηση του ρόλου του κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος μέσω των «εθνικών συμβουλών» προς τον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ότι «ήταν μια νίκη της ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της παράταξης».

Οι ίδιες πηγές έσπευσαν πάντως να διευκρινίσουν επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υφίσταται θέμα κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ» ωστόσο επέμειναν σ’ αυτό που τόσο ο κ. Μεϊμαράκης έχει τονίσει κατ’ επανάληψ,η όσο και ως άποψη του κ. Καραμανλή εμφανίζεται, πως «είναι αναγκαία η συνεννόηση στα εθνικά θέματα».

Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλίμα πόλωσης που δημιουργήθηκε με κεντρικό πρόσωπο τον Κώστα Καραμανλή και την ανάγκη συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα είχε απαντήσει πως «ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή γράφτηκε το Δεκέμβρη του 2008» όταν η ΝΔ «παρέδωσε τα Εξάρχεια στους αναρχικούς» και μάλιστα το επανέφερε θυμίζοντας ότι το εξέφρασε και με την άρνησή του να δώσει ψήφο στον Προκόπη Παυλόπουλο ως πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Άνοιξη χρεώνοντάς του την ευθύνη ως τότε αρμόδιου υπερυπουργού Εσωτερικών για το δόγμα της «αμυνόμενης αστυνομίας».