Ποινικές διώξεις σε βάρος τεσσάρων πρώην στελεχών του ΥΠΕΞ

Ποινικές διώξεις για απιστία σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, κατά τεσσάρων στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών τα οποία στις αρχές του 2000 υπηρετούσαν σε νευραλγικές θέσεις για χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ).

Μετά από έρευνα που διενεργήθηκε από τους εισαγγελείς Διαφθοράς προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία για τη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας και μάλιστα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η υπόθεση αφορά χρηματοδότηση ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στη Σερβία με ποσά που έφθασαν τις 900.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση της εν λόγω Οργάνωσης έγινε- όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα- δίχως την τήρηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων διαφάνειας και ελέγχου της δραστηριότητάς της, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο. Οι υπεύθυνοι που διώκονται μετείχαν στις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών που ενέκριναν και χορήγησαν τις χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα, η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή, τυπικά, καθώς το εν λόγω αδίκημα έχει πλέον παραγραφεί, για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών του τότε υπουργού και υφυπουργού.