«Τέλος» μέχρι νεωτέρας στο «Παράλληλο Πρόγραμμα» με απόφαση ...δανειστών

Το νομοσχέδιο με το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης αποσύρθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, εν ριπή οφθαλμού από τη Βουλή μετά από σχετικό «επίμονο» αίτημα των δανειστών, οι οποίοι έθεσαν την απόσυρσή του, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ως προϋπόθεση για να δοθεί στην Αθήνα η υποδόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Όπως φαίνεται, οι δανειστές ενέκριναν «προσωρινά» την υποδόση, αφού πρώτα ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση του σχεδίου νόμου για το «παράλληλο πρόγραμμα», για το οποίο είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις και από την Αντιπολίτευση.

Όπως μετέδωσε αργότερα και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέχρι την Παρασκευή η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων (να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της Υγείας), έτσι ώστε η απόφαση για το 1 δισ. ευρώ να ληφθεί από το ΔΣ του ΕMS το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί της Δευτέρας.

Για το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου αποφασίστηκε να σταματήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με το «παράλληλο πρόγραμμα» στην αρμόδια επιτροπή. Παράλληλα ελήφθη η απόφαση πως το νομοθέτημα δεν θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αναστέλλεται τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2016 για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Από πηγές της κυβέρνησης, αλλά και από τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση,  αναφέρεται ότι η απόφαση για την απόσυρση ελήφθη, καθώς η κυβέρνηση έλαβε υπόψιν της τις αντιρρήσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, αναμένεται να εξηγήσει τους στόχους του προγράμματος στους ομολόγους του, ωστόσο οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι έντονες μιας και ορισμένοι κύκλοι που σχετίζονται με το κουαρτέτο έχουν κάνει λόγο για μονομερή ενέργεια.

Ένταση την Τετάρτη στη Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή σημειώθηκε ένταση με αποτέλεσμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να αποχωρήσουν. Τα κόμματα κατήγγειλαν ρουσφετολογικές διατάξεις, όπως και ελλιπή προετοιμασία του.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο, το οποίο αριθμεί 350 σελίδες και περιλαμβάνει πλήθος άρθρων οκτώ διαφορετικών υπουργείων, δεν είχε κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο δηλώνει ότι το ύψος των σχετικών δαπανών δεν προσδιορίστηκε από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία και επίσης δεν υπάρχει η έκθεση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία συνοδεύει τα νομοσχέδια.

«Ο αληθινός λόγος της απόσυρσης του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια και για αυτό η κυβέρνηση έκανε ατάκτως πίσω» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων λίγο μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης.

«Το περιβόητο ‘παράλληλο πρόγραμμα’ της κυβέρνησης, γραμμένο στο πόδι, με δεκάδες ασάφειες και διευθετήσεις ρουσφετιών, μαζεύτηκε τελικά άρον-άρον, επειδή δεν πήρε την άδεια από τους συνομιλητές της κυβέρνησης» αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του επίσης λίγο μετά την απόσυρση του προγράμματος. «Άλλη μια ‘σκληρή διαπραγμάτευση’ έληξε άδοξα, με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να συνεχίζουν να πουλούν το παραμύθι ‘εμείς θέλουμε, αλλά δεν μας αφήνουν’.

» Το Ποτάμι δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι σε αυτό το θέατρο δεν συμμετέχει, για αυτό και αποχώρησε από τη Βουλή. Η χώρα έχει όντως ανάγκη από μια σειρά τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που θα υπερβαίνουν το μνημόνιο. Αυτές όμως δεν μπορούν να γίνουν από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ζουν σε παράλληλο οπισθοδρομικό σύμπαν» καταλήγει.

«Τρόικα εσωτερικού»

Απαντώντας το Μαξίμου είχε τονίσει: «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι χωρίς προσχήματα διεκδικούν τον ρόλο της ‘τρόικας εσωτερικού’ και πως αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο πέρα από μνημόνια και μέτρα λιτότητας.»

Δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ

Σύμφωνα με τα Νέα, η δυσφορία συνδέεται λιγότερο με το δημοσιονομικό κόστος των εν λόγω μέτρων, παρόλο που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει υπολογίσει το ακριβές κόστος, το οποίο υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, και περισσότερο με την ενίσχυση της πεποίθησης του κουαρτέτου ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τους υπουργούς της που φαίνεται να μην κάνουν καν προσπάθεια να πείσουν ότι έχουν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εξάλλου, οι θεσμοί είχαν εκδηλώσει τη δυσφορία τους και για σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν και αφορούσαν την Παιδεία, ενώ οι σημαντικότερες διαφωνίες καταγράφονται στο θέμα του Ασφαλιστικού.

Οι θεσμοί εξακολουθούν να απορρίπτουν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό πλήττει την απασχόληση, ενώ παράλληλα θεωρούν ως κακό οιωνό για την πορεία των διαβουλεύσεων τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης ακόμη και να νομοθετήσει μονομερώς.

Αρμόδια πηγή κάνει λόγο για «τακτικισμούς», αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι αν η κυβέρνηση νομοθετήσει μονομερώς στο Ασφαλιστικό, τότε θα της ζητηθεί να αντιστρέψει τη νομοθεσία.

Πηγές: in.gr, tovima.gr