Τσίπρας: Μειώστε τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά μας

Την ανάγκη να μειώσει η Τουρκία τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά επισήμανε ο έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες λίγο πριν τη Σύνοδο των οχτώ χωρών της Ε.Ε. που εμπλέκονται ευθέως στο προσφυγικό με την Τουρκία.

«Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή των hotspots και είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις» τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι «όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες. Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Όπως πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, «έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας» και κατέληξε λέγοντας ότι «ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις» κατέληξε. Οι δύο άντρες συμφώνησαν σε νέα συνάντηση, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βασικό θέμα των συζητήσεων στη Σύνοδο των οχτώ χωρών θα είναι η επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία, υπό τον όρο της αποτελεσματικής κινητοποίησής της για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στη συνάντηση κορυφής των ευρωπαϊκών κρατών που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, όπου το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία, υπό τον όρο της αποτελεσματικής κινητοποίησής της για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην Ε.Ε. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου θα συζητηθούν η προσφυγική κρίση, αλλά και οι σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Με αντικείμενο το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε., θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του στους Financial Times ο Έλληνας Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «η Ελλάδα διατρέχει κίνδυνο να γίνει μαύρη τρύπα για τους μετανάστες εάν δε μειωθούν οι ροές».

Μιλώντας στον Σκάι η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε δράσεις που αντίκεινται στην εθνική κυριαρχία της χώρας». «Τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά, αλλά είναι και εθνικά». Ενόψει των συζητήσεων στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα εξέφρασε την ανάγκη η Ευρώπη να προετοιμαστεί για καταστάσεις «τύπου Ελλάδας», με άμεση ανάπτυξη της νέας συνοριοφυλακής.

Για τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν σταδιακά χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους μέσω του σταθμού ΣΚΑΙ ο Γιώργος Καμίνης, εξαπολύοντας βολές κατά της κυβέρνησης για τη στάση του υπουργείου Άμυνας που δεν παραχωρεί στρατόπεδα για τη φιλοξενία τους.

Πηγές: skai, ΑΜΠΕ