Ανοικτός σε αλλαγή ονόματος της ΠΓΔΜ ο Γκρουέφσκι

Πρόθυμος να ανοίξει και πάλι τον διάλογο με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Νικολά Γκρουέφκσι βάζοντας ωστόσο ως προϋπόθεση οποιαδήποτε αλλαγή του ονόματος να τεθεί σε δημοψήφισμα. Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Guardian δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε» και υπογράμμισε ότι θα «πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατόν και να βρούμε μία λύση. Κι όταν βρούμε την λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστό ή όχι».

Οι δηλώσεις του κ. Γκρουέφσκι γνωστοποιούνται  μία μέρα πριν την επίσκεψη του Σκοπιανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Ποπόσκι στην Αθήνα. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο κ. Ποπόσκι είχε δηλώσει ότι «έχουν παραωριμάσει οι συνθήκες» για να υπάρξει κάτι θετικό ως προς την εξεύρεση λύσης για το θέμα της ονομασίας.

Οι κ.κ. Κοτζιάς και Ποπόσκι θα έχουν, αρχικά, κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου. Ο κ. Ποπόσκι έρχεται στην Αθήνα μετά την επίσκεψη στα Σκόπια του Έλληνα ομολόγου του τον περασμένο Ιούνιο κατά την οποία αποφασίστηκαν 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η ενέργεια, η ασφάλεια, η παιδεία.