«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήθελε στην αρχή να μοιάσει στους αλχημιστές του Μεσαίωνα. Αυτούς που μετέτρεπαν κάθε μέταλλο σε χρυσό (…) Τώρα αλλάξατε τακτική. Βαπτίζετε χρυσό, τις λύσεις και τις προτάσεις που είχαν επιλέξει οι προηγούμενοι. Στα κόκκινα δάνεια. Στο κομματικό κράτος. Στα δημόσια έργα» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, όπως μεταδίδει το in.gr.
Η ομιλία:
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήθελε στην αρχή να μοιάσει στους αλχημιστές του Μεσαίωνα. Αυτούς που μετέτρεπαν κάθε μέταλλο σε χρυσό. Εσείς θα μετατρέπατε τη χώρα, την Ευρώπη, κι ό,τι άλλο αγγίζατε, σε αριστερό Παράδεισο. Δε χρειάζεται δουλειά, δε χρειάζεται πρόγραμμα, δε χρειάζεται προσπάθεια, μόνο καλή διάθεση. Όμως με συνθήματα δεν αλλάζει η ζωή και το πείραμα δεν πέτυχε.
Τώρα αλλάξατε τακτική. Βαπτίζετε χρυσό, τις λύσεις και τις προτάσεις που είχαν επιλέξει οι προηγούμενοι. Στα κόκκινα δάνεια. Στο κομματικό κράτος. Στα δημόσια έργα.
Βρεγμένες από τα δάκρυα του κ. Σπίρτζη είναι οι συμβάσεις που υπογράφετε.
«Υπέγραψα με πολύ πόνο» είπε ο υπουργός. Και το ίδιο φαντάζομαι θα πει και ο Δρίτσας όταν το Γενάρη υπογράψει για τα λιμάνια. Και υπογράφετε χωρίς να διορθώνετε. Απλώς παίξατε καθυστέρηση.
«Η εμπειρία είναι καλό σχολείο αλλά έχει ακριβά δίδακτρα» έχει πει ένας ποιητής. Μόνο που αυτά τα δίδακτρα τα πληρώνει η κοινωνία.
Δίνετε με αλχημείες αυξήσεις στα δικά σας παιδιά στο Δημόσιο. Πριμοδοτείτε τα κομματικά σας στελέχη που δουλεύουν στα γραφεία των υπουργών. Χαρίζετε μισθολογικά κλιμάκια στους συμβούλους σας. Και οι διευθυντές των πολιτικών γραφείων υπουργών πάνε κατευθείαν στο ανώτατο κλιμάκιο.
Το σύστημά σας δεν έχει ούτε ένα ψήγμα αξιολόγησης και αξιοκρατίας. Και πόσο θα κοστίσουν αυτά; H κυβέρνηση δηλώνει ότι το νέο μισθολόγιο δεν κοστίζει. Το Γενικό Λογιστήριο όμως μιλάει για ένα δις κόστος σε 4 χρόνια. Ένα δις επιπλέον στο δημόσιο.
Πείτε το λοιπόν καθαρά στους ανέργους ότι υπάρχουν λεφτά για το Δημόσιο αλλά δεν υπάρχουν λεφτά γι αυτούς. Υπάρχουν λεφτά για το Δημόσιο αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια ελάφρυνσης των φόρων στους ιδιώτες.
Και θέλω να απευθυνθώ στον Εθνάρχη της Αριστεράς – έτσι αποκάλεσε τον κ.Τσίπρα ένας απο τους δεξιούς υπουργούς της κυβέρνησης – και να του πω ότι η μεγάλη σας έγνοια για τα δικά σας παιδιά είναι τόσο παλιά όσο και τα προβλήματα της χώρας. Τόσο παλιά όσο και η πλατεία Κλαυθμώνος.
Για μας και για να το έχετε ξεκάθαρο το σύνθημα είναι διαφορετικό: Ούτε ένα επιπλέον ευρώ στο Δημόσιο αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας και δεν μειώσουμε τους φόρους.
Οι χαμένοι των μνημονίων είναι όντως πολλοί, όμως μια σύγχρονη πολιτεία έχει προτεραιότητες και η προτεραιότητα σήμερα είναι οι άνεργοι και οι κατεστραμμένοι του ιδιωτικού τομέα.
Τα κόκκινα δάνεια κυρίες και κύριοι διπλασιάστηκαν τότε που λέγατε ότι δεν υπάρχει λόγος να πληρώνει κάποιος τις δόσεις του γιατί θα έρθετε εσείς και θα υπάρξει σεισάχθεια.
Και κάπως έτσι μεγάλωσε η ωρολογιακή βόμβα των 107 δις από τα κόκκινα δάνεια.
Και τι κάνετε σήμερα; Τα δίνετε χωρίς κανόνες, χωρίς περιορισμούς, χωρίς συζήτηση, σε ξένες, μικρές και μεγάλες εταιρείες.
Η δική μας πρόταση είναι να υπάρξει μια “κακή – τράπεζα” η οποία θα κάνει μια ενιαία διαχείριση των κόκκινων δανείων. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν κάνει και αυτοί συγκεκριμένες προτάσεις. Αλλά εσείς πλέον κύριοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχετε κατεβάσει τα μολύβια και απλώς μεταφράζετε αυτά που σας ζητούν.
Από δημοσιεύματα έμαθα οτι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το Ποτάμι λαϊκίστικο Κίνημα. Έλεος κύριοι συνάδελφοι. Αφήστε και σε εμάς έναν τίτλο. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή – είστε λαϊκιστές Τρίτη – Πέμπτη είστε αριστεροί επαναστάτες και τις Κυριακές είστε ορθολογιστές – ευρωπαϊστές που κατηγορείτε τους αντιπάλους σας για λαϊκισμό.
Στην οικονομία ο λαϊκισμός, σας οδήγησε σε αποτυχία και στο μεταναστευτικό η αποτυχία, σας οδηγεί σε λαϊκισμό. Η Αθήνα γυρνάει ξανά στο 2011, οι δήμαρχοι είναι σε απόγνωση και εσείς τρέχετε πίσω από τις εξελίξεις γιατί δεν είχατε την πρόνοια να διαμορφώσετε ένα σχέδιο.
Κυρίες και κύριοι δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και σήμερα θα βρεθούν 153 να ψηφίσουν έναν πρόχειρο νόμο ένα νόμο που κατά 35% είναι υποχρεώσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί σαν χώρα και το άλλο 65% είναι ρουσφέτια και μπαλώματα σε υπαρκτά προβλήματα…
Τα ίδια κάνετε και με το σύμφωνο συμβίωσης. 14 άρθρα είναι το σύμφωνο συμβίωσης και 49 οι λοιπές σας ρυθμίσεις.
Βάζετε ασπίδα τα ανθρώπινα δικαιώματα για να κάνετε τα ρουσφέτια σας στις φυλακές και για να ελέγξετε τη δικαιοσύνη.
Όμως η Ελλάδα έχει ανάγκη πολλά περισσότερα από μερεμέτια, συναλλαγές και παλαιοκομματικές διευθετήσεις. Όχι μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας…
Αλλά σχέδιο και τολμηρές αποφάσεις. Ό,τι δεν έχετε και ό,τι δεν μπορείτε δηλαδή.