Να θωρακιστεί η ΕΕ από την ρητορική του μίσους

Ερώτηση για την “σύνδεση” τρομοκρατίας και προσφυγικών ροών από ακραία συντηρητικούς κύκλους κατέθεσε προς την Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, την ρώτησε για το “αν συμφωνεί με τις φωνές εκείνες που συνδέουν την τρομοκρατία με τις προσφυγικές ροές”. Επιπλέον ζήτησε πληροφορίες για τα μέτρα που θα λάβει η ΕΕ “προκειμένου να θωρακίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από ενέργειες και δηλώσεις που τροφοδοτούν την ρητορική του φυλετικού μίσους και φόβου”.

Πρόσφατα η Φεντερίκα Μογκερίνι είχε δηλώσει αναφορικά με το καθεστώς φόβου στην Ευρώπη πως “δεν μπορούμε να ενεργήσουμε με παρορμητικό τρόπο” ενώ είχε προσθέσει πως “τα συμφέροντα των πολιτών μας μπορούν να προασπιστούν με πιο επαρκή τρόπο μέσω κοινών πολιτικών”.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Σε πρόσφατες δηλώσεις της η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε την πρόκληση που έχει μπροστά της η Ευρώπη, να μην ποδηγετείται από τον φόβο, αναφορικά με την στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

“Υπάρχει ένα σφάλμα το οποίο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να διαπράξουμε: δεν μπορούμε να ποδηγετηθούμε από τον φόβο, δεν μπορούμε να ενεργήσουμε με παρορμητικό τρόπο”, σημείωσε η κ.Μογκερίνι χαρακτηριστικά σε δηλώσεις που έκανε στη Χάγη την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα τονίζει πως “τα συμφέροντα των πολιτών μας μπορούν να προασπιστούν με πιο επαρκή τρόπο μέσω κοινών πολιτικών”.

Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Συμφωνεί με τις φωνές εκείνες που συνδέουν την τρομοκρατία με τις προσφυγικές ροές; Αν όχι, τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να θωρακίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από ενέργειες και δηλώσεις που τροφοδοτούν την ρητορική του φυλετικού μίσους και φόβου;

2. Πέρα από τα 350 εκατομμύρια που θα δοθούν ως πόροι αλληλεγγύης προς τους Σύριους πρόσφυγες, ποια άλλα μέτρα σχεδιάζει η Επιτροπή προκειμένου να ενισχύσει την ενιαία στάση των κρατών-μελών της ΕΕ;