Βίτσας-72η επέτειο Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων: Να μην σηκώσουν κεφάλι ναζιστικά μορφώματα

«Δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στο να θυμόμαστε, αλλά πρέπει και να λειτουργούμε σήμερα, ώστε ναζιστικά μορφώματα να μη σηκώνουν κεφάλι» κάλεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν στα Καλάβρυτα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

«Οι κάτοικοί τους που θυμούνται, οι περισσότεροι πια από ιστορίες, το τι έγινε εδώ αλλά έχουν και την ευκαιρία να ζουν σε μαρτυρικά χώματα, η νέα γενιά που έρχεται στα Καλάβρυτα για να μάθει, όλοι αυτοί καταλαβαίνουν ότι μόνο η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η κοινή προσπάθεια είναι τα εφόδια μας για να πάμε μπροστά», σχολίασε περαιτέρω, επισημαίνοντας την ανάγκη για ανάπτυξη της σύγχρονης πόλης των  Καλαβρύτων, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τον γερμανικό στρατό κατοχής σαν σήμερα πριν από εβδομήντα δύο χρόνια, έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και στον “σκληρό δίσκο” της παγκόσμιας κοινότητας. Αποτελεί διαχρονικό ιστορικό αποτύπωμα της ναζιστικής κτηνωδίας και της εκδικητικής βαρβαρότητας, και ταυτόχρονα, σύμβολο των θυσιών και του ηρωισμού, της αντίστασης και του αγώνα των Ελλήνων για το μέγιστο των δικαιωμάτων, την Ελευθερία, απέναντι στο ναζισμό και τον φασισμό» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τιμούν με απέραντο σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, ενός από τα πιο φρικτά και απεχθή εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της εφιαλτικής ναζιστικής κατοχής. Το αποτρόπαιο έγκλημα στα Καλάβρυτα, όπως επίσης η σφαγή του Διστόμου καθώς και οι άλλες σφαγές από τους ναζί στην πατρίδα μας, μας υπενθυμίζουν με κάθε τρόπο πως το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων δεν μπορεί με τίποτα να παραγραφεί» καταλήγει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου θυσίας 10 χιλιομέτρων υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με διοργανωτή το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με τον δήμο Καλαβρύτων. Η εκκίνηση δόθηκε από το μαρτυρικό χωριό Ρογοί και ο τερματισμός έγινε στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων.

Οι λαοί όλου του κόσμου οφείλουν να είναι ενωμένοι ώστε να καταπολεμήσουν τα φαινόμενα φασισμού και ρατσισμού, αναφέρει η Ένωση Κεντρώων για τα 72 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Η Ένωση Κεντρώων τιμά τους νεκρούς του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, σημειώνει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει πως σήμερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου, είναι επιτακτική η ανάγκη να τηρείται η διεθνής νομιμότητα.