Κρυφτούλι με την Τρόικα

Σε κλιμακούμενο επικοινωνιακό πόλεμο επιδίδονται τις τελευταίες μέρες Κυβέρνηση και Τρόικα, με την ελληνική Κυβέρνηση να επιδιώκει με κάθε τρόπο να κλείσει η διαπραγμάτευση και την Τρόικα να ροκανίζει το χρόνο, αποφεύγοντας να δώσει στίγμα για την επιστροφή της στην Αθήνα.

Η ελληνική Κυβέρνηση μετά το” ναυάγιο” του Παρισιού προσπάθησε να επισπεύσει τις εξελίξεις, για να μην χάσει τον ελάχιστο πολύτιμο χρόνο που απέμεινε ως τις 8 Δεκεμβρίου. Έστειλε στην Τρόικα το e-mail με τις προτάσεις της για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ευελπιστώντας και επιδιώκοντας να στείλει εντός και εκτός της χώρας μηνύματα  αισιοδοξίας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Ωστόσο, τόσο ΔΝΤ όσο και οι Ευρωπαίοι στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την ημερομηνία επανόδου τους στην Ελλάδα διαρρέουν ότι, προς το παρόν, μελετούν τις προτάσεις που απέστειλε η ελληνική Κυβέρνηση. Άλλωστε, οι Τροικανοί ακύρωσαν προσφάτως προκαθορισμένη ομιλία τους στην Αθήνα.

Οι δανειστές εφαρμόζουν την τακτική μια ζεστό και μια κρύο. Η ελληνική Κυβέρνηση ανεπίσημα εισπράττει από τις Βρυξέλες ενθαρρυντικά μηνύματα για την επιστροφή της Τρόικας ακόμη και στο επόμενο διήμερο και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, αλλά επισήμως δεν έχει κοινοποιηθεί τίποτε συγκεκριμένο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές στο ΔΝΤ δεν προχώρησαν ούτε οι τυπικές διαδικασίες, όπως η επιστολή για την άδεια μετάβασης των μελών του ΔΝΤ στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα Ρίσι Γκογιάλ εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν τις τελευταίες μέρες για τη στάση του ΔΝΤ κυβερνητικά στελέχη όπως ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Αμφίσημες είναι και οι τοποθετήσεις τους, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους αλλά υπάρχουν ακόμη κενά και “τρύπες” που πρέπει να καλυφθούν, υπονοώντας ή υποδεικνύοντας ή αποσαφηνίζοντας ότι απαιτείται παράταση του Προγράμματος, όπως έκανε και ο  Σόιμπλε, τόσο ο ίδιος όσο και δια της εκπροσώπου.

Το κερασάκι “στην τούρτα” στον πόλεμο νεύρων από τους δανειστές ήταν η μέσω Βρυξελών διαρροή της επιστολής του Υπουργείου Οικονομικών με τις ελληνικές προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, που αιφνιδίασε δυσάρεστα την ελληνική Κυβέρνηση και αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της σκληρής στάσης τους.

Οι τακτικισμοί από την πλευρά της Τρόικας έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο κυβερνητικό επιτελείο και κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση είναι προσχηματική κι ότι η πραγματική στρατηγική της Τρόικας είναι η παράταση του ελληνικού Προγράμματος.

Το βέβαιο είναι ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και όσο συνεχίζεται το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι δεν κλείνουν τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης.