Πολύ κοντά σε συμφωνία για τα προαπαιτούμενα κυβέρνηση και δανειστές

Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών μετά τη χθεσινοβραδυνή μαραθώνια συνάντηση των δυο πλευρών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Όπως ανέφερε στο MEGA υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών το κλίμα άρχισε να αλλάζει προς το θετικότερο από χθες το βράδυ όταν την συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ ακολούθησε η ταύτιση και για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Γύρω στις 03:00 μάλιστα η εικόνα που δινόταν ήταν ότι επίκειται συμφωνία και για τα “κόκκινα δάνεια” των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η συμφωνία των δυο πλευρών προβλέπει ότι η ελληνική πλευρά θα νομοθετήσει το πλαίσιο για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των εταιρειών που θα μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν “κόκκινα δάνεια” μόνο όμως των μεγάλων επιχειρήσεων. Για τα αντίστοιχα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η συμφωνία παραπέμπεται στην αξιολόγηση του Ιανουαρίου.

Το πλαίσιο προβλέπει πιθανή παραλλαγή του κυπριακού μοντέλου με ανώτατο τραπεζικό αξιωματούχο να σημειώνει ότι μπορεί να γίνει ομαδοποίηση κατά κλάδο των δανείων. Ακόμα και τα στεγαστικά -ανέφερε η ίδια πηγή- θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν στα μεγάλα δάνεια για εξοχικές ή δευτερεύουσες κατοικίες, όχι πάντως πρώτες κατοικίες που θα εξακολουθήσουν να προστατεύουνται. Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι αυτές οι εταιρείες θα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, θα υπόκεινται στην εποπτεία της ΤτΕ και θα υπακούουν στον Κώδικα Δεοντολογίας.

“Βαριά” πλέον η ατζέντα του Ιανουαρίου

Υπό αυτό το πρίσμα, φαίνεται ότι προκρίθηκε η θέση της Ελλάδας να μην τεθούν όλα τα ζητήματα τώρα στο τραπέζι, κάτι, ωστόσο που καθιστά πολύ βαριά την ατζέντα ενόψει Ιανουαρίου.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα έχει να λύσει τον γρίφο της συμφωνίας με τους δανειστές στο πεδίο τόσο των εργασιακών και του ασφαλιστικού, όσο και των φορολογικών ζητημάτων και των “κόκκκινων δανείων” νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα θα πρέπει παράλληλα να έχει ψηφιστεί μέχρι την Τρίτη ούτως ώστε μέχρι την Παρασκευή 18/12 να έχει εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.