Σχεδόν για το ένα τρίτο των καταγεγραμμένων αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα έχει πραγματοποιηθεί διαβίβαση των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους στο κεντρικό σύστημα Eurodac εντός 72 ωρών -όπως ορίζει το κοινοτικό δίκαιο- σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το ζήτημα αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Πέμπτη να απευθύνει στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή, το πρώτο βήμα της διαδικασίας παράβασης.
Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο στην Ιταλία -κατά της οποίας επίσης έχει κινήσει τη διαδικασία παράβασης η Επιτροπή- καταγράφηκαν 65.000 αφίξεις διά θαλάσσης, και από αυτές σε περίπου 29.000 έγινε αποτελεσματική λήψη και διαβίβαση δακτυλικών αποτυπωμάτων στη βάση δεδομένων Eurodac.
Στο τρίτο και τελευταίο κράτος-μέλος που έστειλε προειδοποιητική επιστολή η Επιτροπή, στην Κροατία, τα αντίστοιχα νούμερα είναι 340.000 αφίξεις και αποστολή δακτυλικών αποτυπωμάτων στην εν λόγω βάση δεδομένων μόνο για 575.
«Η Επιτροπή γνωρίζει καλά την πίεση που υφίστανται τα κράτη-μέλη, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα και γι’ αυτό υιοθέτησε την προσέγγιση των hot spots» δήλωσε η Ν. Μπερτό κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες και προσέθεσε πως ευρωπαϊκά μέσα και ευρωπαϊκοί οργανισμοί κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στη διαχείριση των νέων αφίξεων. Ωστόσο, κατέληξε πως η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν αλλάζει, και είναι αναγκαία η «πλήρης εφαρμογή» της.
Τέλος, συγκεκριμένα για την Ελλάδα, αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως το πρόβλημα έγκειται στο ότι η λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις με τη χρήση χαρτιού, και όχι με τα ειδικά μηχανήματα τα οποία δεν έχει παραλάβει ακόμα η Ελλάδα.