Έως τις 17 Δεκεμβρίου στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ οι πρόσφυγες από την Ειδομένη

Μέσα σε 30 ημέρες από τη στιγμή της ταυτοποίησής τους οι μετανάστες-πρόσφυγες θα πρέπει είτε να αιτηθούν πολιτικό άσυλο είτε να ζητήσουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους (σ.σ. οικειοθελής επαναπατρισμός), σε διαφορετική περίπτωση η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εκκινήσει τη διαδικασία επιστροφής τους στις χώρες από όπου κατάγονται. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, από τις εγκαταστάσεις του γηπέδου Τάε Κβο Ντο στο Παλαιό Φαληρό, που επισκέφθηκε και σήμερα, εκεί όπου από χθες το βράδυ καταφθάνουν πούλμαν με μετανάστες από την Ειδομένη.

Ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι μέχρι τις 17 του μηνός οι μετανάστες θα πρέπει  σε κάθε περίπτωση να έχουν υποχωρήσει – λόγω προγραμματισμένων αγώνων στο γήπεδο (πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Kickboxing) – χωρίς όμως προς το παρόν να έχει καθορισθεί το πού θα καταλύσουν. «Δεν ξέρω πού θα πάνε οι μετανάστες μετά από εδώ, θα το μάθετε τότε», δήλωσε με νόημα ο κ. Μουζάλας και τόνισε ότι αυτό που προσπαθούν οι αρχές «με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία» λόγω της οικονομικής κατάστασης είναι το «να μην κοιμούνται αυτοί οι άνθρωποι στο χώμα και να έχουν μια κουβέρτα να σκεπαστούν».

Προσπαθούμε «να ισορροπήσουμε μεταξύ της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της απομάκρυνσης των εκπροσώπων των ΜΜΕ από τον χώρο της Ειδομένης, όπου την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση εκκένωσης.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι σε καμία αντίστοιχη επιχείρηση παγκοσμίως – ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε 27 όπως είπε – δεν παρίστανται δημοσιογράφοι στο χώρο γα λόγους ασφαλείας και επεσήμανε ότι στη περίπτωση της Ειδομένης «υπήρχαν πληροφορίες για ματσέτες και βία», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την αστυνομία, η οποία ολοκλήρωσε τη διαδικασία με «ελάχιστη βία».