«Μαχαίρι» στις επικουρικές, αύξηση εισφορών και «κανόνας βιωσιμότητας»

Η «μάχη του Ασφαλιστικού» δίνεται σήμερα κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους επικεφαλής των δανειστών. Βασική «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις ενώ προωθεί πρόταση για επιμερισμό του κόστους μεταξύ συνταξιούχων, ασφαλισμένων και εργοδοτών.

Στην πρόταση της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών 2%, για τα επόμενα τρία χρόνια. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του antenna.gr επιδιώκει επίσης την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με έναν «κανόνα βιωσιμότητας», βάσει του οποίου θα εκτιμάται η βιωσιμότητα του ΕΤΕΑ, συνυπολογίζοντας εκτός από τις εισφορές και παροχές και τα πάσης φύσεως έσοδά του από τόκους αποθεματικών, ομολόγων και μετοχών, έσοδα από ενοίκια ακινήτων και από επιστροφές συντάξεων.

Επικουρικές και εφάπαξ

Με βάση τα σενάρια του Υπουργείου Εργασίας, η κλιμακωτή μείωση των επικουρικών θα ξεκινά από 126 ή 150 ή 168 ευρώ και άνω (σ.σ θα εξαρτηθεί και από την αύξηση των εισφορών κατά 1%) και ενδεχομένως να φτάνει και το 30% για ποσά άνω των 300 ή 400 ευρώ. Μειώσεις σχεδιάζονται και στο εφάπαξ, οι οποίες μεσοσταθμικά εκτιμάται πως θα φτάνουν στο 10% καθώς θα καταργηθεί ο παλαιός μαθηματικός τύπος που δεν εφαρμόζεται και θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού.

Παράλληλα, αναμένονται και νέες μειώσεις για το μέρισμα που εισπράττουν 280.000 δημόσιοι υπάλληλοι της τάξης του 30%. Λιγότεροι θα είναι το 2016 και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, καθώς σχεδιάζεται η εφαρμογή νέων εισοδηματικών κριτηρίων, με στόχο την μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 223 εκατ. ευρώ.

Κύριες συντάξεις

Οι δανειστές έχουν εκφράσει ενστάσεις για το κυβερνητικό σχέδιο βάσει του οποίου μέρος του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να αναλάβουν και οι εργοδότες, μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα, ενώ κατά μισή μονάδα ενδέχεται να επιβαρυνθούν και οι εργαζόμενοι, και επιμένουν στη μείωση των δαπανών μέσω της μείωσης συντάξεων, ενώ θέτουν θέμα και αύξησης των εσόδων από την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Αν τελικά δεν καταστεί εφικτό να αποφευχθούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις, τα σενάρια που ήδη έχουν επεξεργαστεί στο υπουργείο Εργασίας αφορούν σε μειώσεις που θα είναι στοχευμένες και περιορισμένες. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, στο «στόχαστρο» θα βρεθούν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που εισπράττουν 220 ευρώ ως έξτρα κρατική παροχή, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου αλλά και όσοι καλύπτονται από τα λεγόμενα ειδικά ταμεία.

Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί στο νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων των σημερινών ασφαλισμένων. Βάση για την νέα παροχή θα είναι η εθνική σύνταξη (σ.σ. στο 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος) και πάνω σε αυτή θα χτίζεται η αναλογική – ανταποδοτική σύνταξη. Κλειδί θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης, με τους δανειστές να ζητούν μείωση στο 48%-55% και την ελληνική πλευρά να διαπραγματεύεται μεταξύ 58% και 65%, αντιστρόφως ανάλογα με το εισόδημα.

Στο πλαίσιο της επιδίωξης για μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών, οι δανειστές επιμένουν η εφαρμογή της Εθνικής Σύνταξης να συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση. Σημαντικό μέρος της σημερινής συνάντησης αναμένεται να αναλωθεί στον σχεδιασμό για ενοποίησης όλων των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών ρίχνουν μεγάλο βάρος στο θέμα, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στην πραγματική ενιαιοποίηση των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, χωρίς εξαιρέσεις.