Το έργο καλοί-κακοί σε σχέση με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν, σημειώνει σε σχόλιό του το Ποτάμι.
Οπως επισημαίνει το κόμμα, “οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της τρόικας είναι γνωστές. Σε άλλα σημεία οι προτάσεις του Ταμείου (χρέος) ευνοούν τις ελληνικές θέσεις, σε άλλα (κοινωνικά) όχι. Η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να εκμεταλλευθεί τις αντιθέσεις αυτές προς όφελος της χώρας. Αντ΄αυτού επιχειρεί να τις χρησιμοποιήσει για εσωτερική κατανάλωση και αποπροσανατολισμό ενόψει των δύσκολων αποφάσεων που έχει να πάρει. Αλλά το έργο είναι παλιό και δεν κόβει πια εισιτήρια.
Κινδυνεύουμε όμως με όλα αυτά να βρεθούμε, όπως και το καλοκαίρι, στη θέση όπου θα έχουμε δεχθεί τις πιο δυσμενείς προτάσεις και των δύο πλευρών δίχως να έχουμε εκμεταλλευθεί καμία από τις θετικές.”
Το Ποτάμι καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για τα προβλήματα του ΕΣΥ
παράλληλα, το Ποτάμι καταλογίζει ευθύνες στη κυβέρνηση «για τα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν στο ΕΣΥ», με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την ίδια αναποτελεσματική πολιτική των προκατόχων της με κομματικούς διορισμούς στις ΥΠΕ και τα νοσοκομεία.
«Η δημόσια υγεία είναι σε κώμα. Η κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες της για τεκτονικές αλλαγές διαχειρίζεται και δεν επιλύει τα προβλήματα», τονίζεται μεταξύ άλλων στην επερώτηση, την οποία υπογράφουν 10 βουλευτές του κόμματος.
Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι «το Ποτάμι έχει ήδη καταθέσει δέσμη προτάσεων για αναδιοργάνωση του ΕΣΥ πάνω στους άξονες, «αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, μετρήσιμοι στόχοι και διαφάνεια, αξιοκρατική διοίκηση, δημοκρατικός προγραμματισμός υπηρεσιών υγείας» και στη βάση «ενός Υγειονομικού Χάρτη πραγματικών αναγκών, με στροφή στην πρόληψη, ενισχυμένα ΤΕΠ, με απόλυτη μηχανοργάνωση και διασφάλιση των προϋποθέσεων ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».