"Δεν θέλουμε μια αιματοχυσία στην Ειδομένη"

Στο ενδεχόμενο επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων για την απομάκρυνση των προσφύγων από την περιοχή της Ειδομένης αναφέρθηκε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ ο κ. Μουζάλας επισημαίνοντας ότι «δεν θέλουμε μια αιματοχυσία, δεν θέλουμε μια Ουγγαρία στην Ειδομένη».

Ο κ. Μουζάλας στην τοποθέτησή του διαβεβαιώσε ότι «το θέμα (σ.σ των μεταναστών στην Ειδομένη και της κατάληψης της σιδηροδρομικής γραμμής) θα λήξει τις επόμενες μέρες δεν μπορώ να σας πω σε μία ή δύο, αλλά δεν θα είναι και σε δέκα – δεκαπέντε» και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «θέλει να αποφύγει τη βία».

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής «δεν είπα ότι σε πέντε μέρες θα γίνει η επιχείρηση, είπα ότι το θέμα θα λυθεί γρήγορα» ενώ απαντώντας στις καταγγελίες των κατοίκων ότι είναι απροστάτευτοι και ξεκινούν κινητοποιήσεις για το θέμα σημείωσε ότι τα «μέτρα αύξησης της αστυνόμευσης στην Ειδομένη έχουν ήδη ληφθεί και στο χωριό σύμφωνα με πληροφορίες μου». Ο κ. Μουζάλας ανέφερε επίσης ότι μόλις «1.000 με 1.200 μετανάστες έχουν παραμείνει στην Ειδομένη, επίσης παρεμποδίζουμε να ανέβουν πάνω μετανάστες» και παρατήρησε ότι «οι μετανάστες έχουν τρεις δυνατότητες: να ζητήσουν άσυλο, να γυρίσουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους, περίπου 300 θέλουν να γυρίσουν, και η άλλη η εφαρμογή του νόμου, με όποιου μετανάστη έχει λήξει το χαρτί να γίνεται αναγκαστική επιστροφή του».

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρέπει «να ελεγχθεί η ρημάδα η ροή προσφύγων στα τουρκικά παράλια» και επανέλαβε ότι «τη ροή την ελέγχουν οι Τούρκοι, το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουμε αλλαγή της ροής, έρχονται Μαροκινοί και Ιρανοί, οι Μαροκινοί έρχονται στην Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης γιατί τους συμφέρει οικονομικά…». Αναφερόμενος για την Frontex ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι «θέλουμε τη Frontex αλλά υπό τον έλεγχο της δικής μας αστυνομίας, και από τους 1.600 άνδρες της Frontex που έχουμε ζητήσει μας έχουν έρθει περίπου 170. Τα σύνορά μας στον Έβρο, δόξα τω Θεώ, τα φυλάμε εξαιρετικά, στο Αιγαίο αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω διασώσεων» ενώ για κέντρα καταγραφής τόνισε ότι καταβάλλεται μια «πολύ σοβαρή προσπάθεια (…) αλλά τα νησιά δεν θα γίνουν καταυλισμοί, δεν θα γίνουν αποθήκη ψυχών».