Η μείωση του χρέους από το κούρεμα του 2012, είναι σε ονομαστικούς όρους 100 δισ. ευρώ και σε όρους πραγματικής οφειλής άλλα 100 δισ. ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ, υποστήριξε στη Βουλή, απαντώντας στην τοποθέτηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αντί απαντήσεως ο κ. Μάρδας κατέθεσε την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία αναφέρει ότι η μείωση ήταν 51 δισ. Ο κ. Βενιζέλος είπε τα 51 δισ. προκύπτουν επειδή το 2012 έτρεχαν ελλείμματα και ενσωματώθηκαν.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργού Οικονομικών, «η ονομαστική μείωση του χρέους το 2012 είναι στο μεν επίπεδο του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης 108,5 δισ., στο δε επίπεδο του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή αφαιρούμενου και του συμψηφισμού των Ταμείων γιατί πρόκειται για την συνολική ωφέλεια της γενικής κυβέρνησης, 96 δισ., δηλαδή 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του 2012, πολύ περισσότερο τώρα που έχει δυστυχώς μειωθεί το ΑΕΠ».
«Στην επίσημη ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας του ESM που είναι ο δανειστής της Ελλάδας και ο διάδοχος του EFSF», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, «ο κ. Ρέγκλινγκ εξηγεί, ότι πέραν της ονομαστικής μείωσης του χρέους κατά 108.5 δισ. το 2012 επήλθε μόνον μέσω της μεταβολής των όρων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση περαιτέρω μείωση σε όρους καθαρής παρούσας αξίας-επειδή έχουμε καλύτερα επιτόκια, μεγαλύτερη διάρκεια, καλύτερες λήξεις- η οποία ισοδυναμεί με το 49% του ελληνικού ΑΕΠ του 2013, δηλαδή με άλλα 100 δισ.».
Σε ότι αφορά το «κούρεμα» των αποθεματικών των ταμείων ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι «πράγματι 13 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν από τα ταμεία στην περιουσία της Γενικής Κυβέρνησης αλλά εν συνεχεία τα ταμεία επωφελήθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση αθροιστικά από το 2009 έως το 2015 με 104.5 δισ. εκ των οποίων τα 94 έως 95 είναι επιχορηγήσεις προς όφελος των ασφαλισμένων».
Πηγές: ethnos.gr, naftemporiki.gr