Τζον Κέρι: «Η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα»

Τη στήριξή του στις προσπάθειες, που καταβάλλει η Ελλάδα στην οικονομία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, ο κ. Κέρι μιλώντας στα ελληνικά ανέφερε ότι «η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα».

Ο αμερικανός διπλωμάτης στις δηλώσεις τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη και αναγνώρισε τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός. «Καλωσορίζουμε τη συμφωνία για την οικονομία και τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για την εφαρμογή της» σημείωσε ο κ. Κέρι, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, ωστόσο όμως δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

«Μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξη των ΗΠΑ» υπογράμμισε με νόημα ο κ. Κέρι και πρόσθεσε ότι «κλειδί» στις προσπάθειες αυτές τις χώρας μας είναι οι ξένες άμεσες επενδύσεις. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι, αν η Ελλάδα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαδώσει στις αμερικανικές εταιρείες ότι η Ελλάδα είναι «ανοιχτή για δουλειές».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της ενέργειας και το ρόλο της Ελλάδας με τη συμμετοχή της στον δια – Αδριατικό και τον βουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο κ. Κέρι παρατήρησε ότι όλοι πρέπει να έχουν συμμετοχή στη λύση καθώς είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας καθώς «παρά την οικονομική κρίση η χώρα υποδέχεται πρόσφυγες από τη Συρία». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση 24 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας σε δράσεις για τους πρόσφυγες όπως η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας ο κ. Κέρι τόνισε ότι ο συριακός κυβερνητικός στρατός και οι μετριοπαθείς αντικαθεστωτικοί αντάρτες μπορούν να συνεργαστούν, ακόμη και πριν την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ από την προεδρία της Συρίας, ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο όμως χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο «εξαιρετικά δύσκολο», χωρίς πρώτα να υπάρχουν ενδείξεις λύσης η οποία θα ορίζει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του Σύρου προέδρου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Μάλιστα τόνισε ότι ο κ. Κέρι είναι ένας σπουδαίος Υπουργός Εξωτερικών που διακρίνεται για τον ορθολογισμό του, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική ομογενεια είναι γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Παράλληλα σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τη συνδρομή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ελληνική οικονομία και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή, μια χώρα που εκπέμπει σταθερότητα. Σε ό,τι αφορά το θέμα της Συρίας ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι προτεραιότητα είναι να βρεθεί μια πολιτική λύση.