Τζον Κέρι: « Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να επανέρχεται στο δρόμο της ανάπτυξης»

Σαφές μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό «για να δούμε την Ελλάδα να επανέρχεται στο δρόμο της ανάπτυξης, για να ανακτήσουμε την ελπίδα για τη χώρα» έστειλε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την διάρκεια των πρώτων λεπτών της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κέρι εκτίμησε τις σοβαρές προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα στον οικονομικό τομέα ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα ο αμερικανός ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη συνεργασία του στα θέματα ασφάλειας. «Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ξέρω ότι αντιμετωπίζετε προκλήσεις στο μεταναστευτικό αλλά αυτό θα το συζητήσουμε αργότερα» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, αφού καλωσόρισε τον κ. Κέρι και μετά από τις ερωτήσεις για το ταξίδι του, επισήμανε στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ότι ήρθε στην Ελλάδα «σε μια κρίσιμη περίοδο». Τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι «κόμβος σταθερότητας στην περιοχή» και πρόσθεσε ότι «βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής για να βρούμε λύσεις προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε λίγο μετά τις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στην συνάντηση παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στις 12.30, ενώ μετά το πέρας των συνομιλιών θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ζήτημα της ασφάλειας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οι εκκρεμότητες για το όνομα των Σκοπίων, η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού ΤΑΡ και η απομείωση του χρέους. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) στην πλατεία Βικτωρίας όπου φιλοξενούνται ως επί το πλείστον μετανάστριες με παιδιά.

Ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης θα είναι και το ενεργειακό καθώς ήδη έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση από την πρώτη συνάντηση που είχε ο κ. Κοτζιάς με τον κ. Κέρι τον περασμένο Απρίλιο στην Ουάσιγκτον και την αποστολή στη συνέχεια στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια Άμος Χοκστάιν οποίος στήριξε τους αγωγούς TAP και IGB, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο στα ενεργειακά της ευρύτερης περιοχής.