Γεμάτη είναι η θεματική “ατζέντα” του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Αθήνα. Η συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά αναμένεται γύρω στις 12:30 το μεσημέρι αφού προηγηθεί η συνάντηση του κ. Κέρι με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης θα είναι και το ενεργειακό καθώς ήδη έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση από την πρώτη συνάντηση που είχε ο κ. Κοτζιάς τον περασμένο Απρίλιο κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον με τον κ. Κέρι.
Ακολούθησε η αποστολή στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου του Στέητ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια ‘Αμος Χοκστάιν, ο οποίος στήριξε τους αγωγούς TAP και IGB, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο στα ενεργειακά της ευρύτερης περιοχής.
Οι Αμερικανοί δεν κρύβουν την ανησυχία και τη δυσφορία τους όποτε η Ελλάδα φαίνεται να αναζητά ενεργειακούς εταίρους που δεν απολαμβάνουν την “έγκριση” των ΗΠΑ ή, ακόμη χειρότερα, αποτελούν βασικούς ανταγωνιστές της.
Ο ίδιος ο Αμος Χόχσταϊν, στο 31ο συνέδριο της πανκυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ τον περασμένο Ιούνιο, τότε που οι ρωσοτουρκικές σχέσεις ήταν στενότατες και προωθούνταν ο αγωγός “Turkish Stream” με προβλεπόμενη κατάληξη τα ελληνικά σύνορα, έφτασε στο σημείο να απειλήσει, εμμέσως πλην σαφώς, την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την… “μέρος του προβλήματος” αν συμμετείχε στο εν λόγω ενεργειακό εγχείρημα.
Τότε ο κ. Χοχσταϊν ζήτησε τη βοήθεια της κυπριακής ομογένειας ώστε να μην προωθηθεί ο τουρκικός αγωγός, καθώς εκτίμησε ότι αυτός θα ακυρώσει όλα τα εναλλακτικά σχέδια αυξάνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα είναι ισχυρός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ και περνά δύσκολα τελευταία. Αλλά χρειάζομαι τη βοήθειά σας, διότι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι κάτι που ελπίζω ότι η Κύπρος θα γίνει τελικά μέρος της λύσης του: μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη».
Οι δραματικές εξελίξεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις που επέφεραν το “πάγωμα” του “Turkish Stream” σαφώς ικανοποιούν τα αμερικανικά συμφέροντα και επανατοποθετούν το ενεργειακό ζήτημα και το ρόλο της Ελλάδας σε διαφορετική βάση.
Κατά τ’ άλλα, στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του Κέρι και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, όπως αναμένεται θα είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω της ρωσοτουρκικής έντασης μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους και το ζήτημα της ασφάλειας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Δηλαδή, ό,τι προέκυψε το τελευταίο διάστημα και προστέθηκε στην ατζέντα του κ. Κέρι μετά την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψής του στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα λόγω της Διαδικασίας της Βιέννης που άνοιξε αιφνιδίως σε μία προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης για το Συριακό.